Elaeagnus multiflora
oliwnik wielokwiatowy
pokrój: krzewiasty wyprostowany
docelowa wysokość: od 2 m do 3 m
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże suche
ph podłoża: roślina tolerancyjna
walory: roślina miododajna
Krzew o ozdobnych liściach i smacznych owocach, występujący naturalne na terenie Japonii. Dorasta do 3 m wysokości. Kwitnie na przełomie kwietnia i maja tworząc liczne, drobne, jasnożółte kwiaty na długich szypułkach. Kwiaty pachną i są miododajne. Liście jajowate, długości 2,5-6 cm, od spodu srebrzyste, z wierzchu ciemnozielone, matowe. Owoce to owalne nibypestkowce pokryte czerwoną skórką z brązowymi przetchlinkami. Owoce mają do 1,5 cm długości, zwisają na długich szypułkach, dojrzewają we wrześniu, są soczyste, słodko-kwaśne, bardzo smaczne i zdrowe, zawierają m.in. kwasy tłuszczowe, mikroelementy, witaminy (A, C, E) oraz aminokwasy. Są źródłem likopenu. Doskonale smakują na surowo, są zaskakująco smacznym dodatkiem do sałat, mogą zastąpić nasiona granatu, ale nadają się też do przetwarzania, zwłaszcza do wyrobu galaretek, soku i nalewek. Podobnie jak inne oliwniki jest rośliną pionierską, przystosowaną do środowiska suchego, miejsc silnie nasłonecznionych. Wymaga gleb przepuszczalnych. Roślina odporna na mróz, polecana do uprawy w ogrodach i na działkach dla smacznych owoców.
zasięg geograficzny | Japonia |
pochodzenie | wprowadzenie do handlu: Siebold 1860 Holandia |
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | krzewy owocowe |
forma | małe drzewo lub duży krzew krzew |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | krzewiasty wyprostowany |
docelowa wysokość | od 2 m do 3 m |
barwa liści (igieł) | szare, niebieskawe, srebrzyste ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze |
barwa kwiatów | kremowe żółte |
pora kwitnienia | kwiecień maj |
owoce | czerwone ozdobne jadalne ozdobne i jadalne kuliste |
pora owocowania | wrzesień |
nasłonecznienie | stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże suche |
ph podłoża | roślina tolerancyjna |
rodzaj gleby | roślina tolerancyjna |
walory | jadalne owoce odporność na zanieczyszczenia pachnące kwiaty ozdobne z liści/igieł roślina miododajna |
zastosowanie | w grupach owoce deserowe owoce na przetwory owoce na soki owoce na wino, nalewki |
strefa | 5b |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |