Lonicera caerulea 'Karina'
jagoda kamczacka 'Karina'
synonim polski: suchodrzew kamczacki 'Karina'
pochodzenie: polska odmiana
wprowadzenie do handlu: Polska
pokrój: krzewiasty wyprostowany
docelowa wysokość: od 1 m do 2 m
nasłonecznienie: stanowisko półcieniste
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże suche
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
walory: roślina miododajna
Polska odmiana jagody kamczackiej uprawiany ze względu na smaczne i zdrowe owoce o bardzo wysokiej zawartości antocyjanów. Krzew dorasta do 1,8-2 m wysokości, przyjmuje pokrój kulisty. Pędy są wzniesione, liście owalne, zielone, młode często owłosione. Kwiaty niepozorne, bladożółte, bogate w nektar, rozwijają się w pierwszej połowie kwietnia. Kwiaty są obcopylne, wymagają zapylenia krzyżowego, dlatego krzewy najlepiej owocują, gdy w ich sąsiedztwie rosną inne odmiany jagody kamczackiej, np.: ‘Atut’, ‘Duet’, ‘Wojtek’, ‘Zojka’. Odmiana bardzo wczesna, rozpoczyna owocowanie już w połowie maja. Owoce tej odmiany są duże, podłużne, maja 2,5-3 cm długości, ciemnoniebieskie, pokryte jaśniejszym woskowym nalotem, słodko-kwaśne, bardzo smaczne. Pod dojrzeniu opadają, dlatego należy je regularnie zbierać. Owoce są bogate w witaminy (A, B1, B2, B6, B9, C, P), makroelementy (magnez, sód, potas, wapń, fosfor) i mikroelementy (bor, krzem, jod, bar, mangan, miedź), zawierają też antocyjany. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyseptyczne, wzmacniają organizm. Doskonale smakują na surowo, a poza sezonem mogą być spożywane w postaci suszu, mrożonek, dżemów, soków, nalewek. Mogą służyć jako naturalny, czerwony barwnik spożywczy. Krzewy zaczynają owocować już w drugim lub trzecim roku po posadzeniu. Po kilku latach uprawy z jednego krzewu można zebrać około 4 kg owoców. Krzewy nie są wymagające w uprawie, najlepiej jednak rosną i owocują na glebach świeżych i wilgotnych o lekko kwaśnym lub kwaśnym odczynie podłoża, na stanowiskach słonecznych. Rośliny są w pełni mrozoodporne, wykazują też wysoką odporność na wiosenne przymrozki. Kwiaty wytrzymują nocne spadki temperatury nawet do -7 st. C. Krzewy nie wymagają cięcia, dopiero po kilu latach uprawy, kiedy rośliny mocno się zagęszczą, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie roślin. Odmiana zdrowa, rzadko atakowana przez choroby i szkodniki, polecana do ogrodów przydomowych, na działki oraz do uprawy na plantacjach towarowych.
pochodzenie | polska odmiana wprowadzenie do handlu: Polska |
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | krzewy owocowe |
forma | krzew |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | krzewiasty wyprostowany |
docelowa wysokość | od 1 m do 2 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze |
barwa kwiatów | żółte |
pora kwitnienia | kwiecień |
owoce | niebieskie granatowe jadalne |
pora owocowania | maj |
nasłonecznienie | stanowisko półcieniste stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże suche podłoże umiarkowanie wilgotne |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego |
rodzaj gleby | piaszczysta przeciętna ogrodowa próchniczna |
walory | jadalne owoce roślina miododajna |
zastosowanie | owoce deserowe owoce na przetwory owoce mrożone |
strefa | 3 |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |