Actinidia kolomikta 'Zakarpacie'

aktinidia pstrolistna 'Zakarpacie'

synonim łaciński: Actinidia 'Zakarpacie',Actinidia deliciosa 'Zakarpacie'

synonim polski: aktinidia 'Zakarpacie'

pokrój: pnącze

docelowa wysokość: od 5 m do 10 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

Pnącze owocowe, wspina się za pomocą wiotkich pędów, owijając wokół napotkanych podpór. Rośnie silnie, już w pierwszym roku po posadzeniu daje 2-3 metrowej długości przyrosty. Dorasta do 5-6 m wysokości. Odmiana obupłciowa, nie wymaga zapylacza. Nieduże kremowe kwiaty rozwijają się na przełomie maja i czerwca. Liście duże, jajowate lub sercowate, skórzaste, ciemnozielone, od spodu pokryte jasnymi włoskami, jesienią przebarwiają się na żółto i opadają. Cylindryczne owoce przypominają kiwi chińskie, są brązowe, owłosione, dojrzewają we wrześniu i październiku, ważą 75-80 gram, są smaczne. Roślina preferuje stanowiska ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru, gleby umiarkowanie wilgotne, przepuszczalne, lekko kwaśne do obojętnych. Odmiana polecana do sadzenia w cieplejszych, zachodnich rejonach kraju, w miejscach zacisznych, osłoniętych od wiatru, na wystawie południowej. Cięcie nadmiernie rozrośniętych egzemplarzy oraz cięcie formujące należy wykonywać pod koniec zimy, przed ruszeniem soków. Cięte zbyt późno rośliny silnie płaczą. Pędy wegetatywne można też skracać latem, pod koniec czerwca. Rośliny należy sadzić przy mocnych podporach: płotach, pergolach, altanach, kratkach mocowanych do południowych ścian budynków.

autorzy opisu tekstowego: Grzegorz Falkowski; Związek Szkółkarzy Polskich

grupa roślin owocowe
grupa użytkowa pnącza owocowe
forma pnącze
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój pnącze
docelowa wysokość od 5 m do 10 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów kremowe
zielone
pora kwitnienia maj
czerwiec
owoce brązowe
jadalne
pora owocowania wrzesień
październik
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby przeciętna ogrodowa
walory jadalne owoce
zastosowanie owoce deserowe
strefa 6b
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Grzegorz Falkowski Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8292
opisów

Ostatni wpis:

2024-10-19
skimia japońska 'Rubella'
19181
zdjęć
9494
roślin w produkcji
659
osób online