Actinidia kolomikta 'Dr Szymanowski'
aktinidia pstrolistna 'Dr Szymanowski'
pochodzenie: polska odmiana
odkrywca, hodowca (selekcjoner): Tadeusz Szymanowski Polska; wprowadzenie do handlu: CLEMATIS Źródło Dobrych Pnączy Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. 1995
pokrój: pnącze
docelowa wysokość: od 3 m do 5 m
nasłonecznienie: stanowisko półcieniste
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
Polska odmiana pącza owocowego i zarazem ozdobnego, wyselekcjonowana przez dendrologa Tadeusza Szymanowskiego. Rośnie umiarkowanie silnie do wysokości podpór, na które się wspina. Rocznie przyrasta o 1-2 metry. Jej zielone liście w maju częściowo wybarwiają się na biało, a później na różowo, tworząc trójkolorową mozaikę. W czerwcu barwne plamy powoli zielenieją i zanikają. Liście pojedyncze, cienkie, jajowate, długości około 10 cm, w okresie lata ciemnozielone, błyszczące, jesienią, przed opadnięciem, intensywnie żółte. Kwiaty pojawiają się w połowie maja, w trzecim lub czwartym roku po posadzeniu, są stosunkowo małe, średnicy 1,5 cm, białe. Odmianą żeńską ale z cechami obupłciowości, tworzy nieliczne kwiaty męskie. W celu poprawy zapylenia i uzyskania wyższego plonu zaleca się w jej pobliżu sadzenie klonów męskich, np. odmiany ‘Adam’. Owoce dojrzewają w sierpniu i opadają, są owalne, lekko spłaszczone, niezbyt duże, mierzą 2-2,5 cm długości oraz 1-1,3 cm szerokości. Masa pojedynczych owoców waha się w granicach 2,5–3 g. Owoce mają cienką, gładką, zielonożółtą skórkę, od strony nasłonecznionej pokrytą lekkim rumieńcem. Owoce są soczyste, słodko winne, aromatyczne, kwaskowe i bardzo smaczne. Zawierają szereg cennych substancji odżywczych i minerałów (potas, cynk) oraz witamin: C, PP, A1, B1, B2. Owoce spożywa się na surowo, ale można z nich przyrządzać różne przetwory: galaretki, nalewki, wina, doskonałe dżemy i marmolady oraz susz. Roślina wymaga stanowiskach ciepłych, słonecznych, osłoniętych od wiatru, gleba umiarkowanie wilgotnych, przepuszczalnych, lekko kwaśnych do obojętnych. W okresach suszy rośliny trzeba podlewać. Odmian odporną na mróz, ale jej młode przyrosty i kwiaty są wrażliwe na wiosenne przymrozki. Rośliny należy sadzić przy mocnych podporach: płotach, pergolach, altanach, kratkach mocowanych do ścian budynków lub przy konstrukcji z drutu rozpiętego między słupkami. Rośliny trzeba odpowiednio ciąć, tak aby uzyskać pionowy przewodnik i odchodzące od niego poziomo silne pędy. Odmiana owocuje na pędach 2 i 3 letnich, które po wydaniu owoców należy usuwać zimą, przed ruszeniem soków, pozostawiając pędy następcze.
pochodzenie | polska odmiana odkrywca, hodowca (selekcjoner): Tadeusz Szymanowski Polska; wprowadzenie do handlu: CLEMATIS Źródło Dobrych Pnączy Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. 1995 |
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | pnącza owocowe |
forma | pnącze |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | pnącze |
docelowa wysokość | od 3 m do 5 m |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze kwiatostan |
barwa kwiatów | białe |
pora kwitnienia | maj |
owoce | zielone jadalne |
pora owocowania | sierpień |
nasłonecznienie | stanowisko półcieniste stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże umiarkowanie wilgotne |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego odczyn zasadowy |
rodzaj gleby | próchniczna |
walory | jadalne owoce pachnące kwiaty ozdobne z liści/igieł |
zastosowanie | owoce deserowe |
strefa | 5b |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |
- CLEMATIS Źródło Dobrych Pnączy Sp. z o.o. Spółka komandytowa
- FRYSZKOWSCY Szkółka Drzew i Krzewów
- KUROWSCY Szkółki
- KUSIBAB-WYKA Aleksandra Gospodarstwo Ogrodnicze
- PIASECZNA Karolina Gospodarstwo Szkółkarskie sadzonkiwp9.pl
- SKIBICCY Gospodarstwo Sadowniczo Szkółkarskie
- SMOLIN Jerzy Gospodarstwo Rolniczo-Ogrodnicze Szkółka Drzew i Krzewów Ozdobnych
- SZMIT Szkółka
- TOMSZAK Sylwester i Dorota Szkółka Krzewów Ozdobnych
- TOMŻYŃSKI Szkółka Roślin
Wyświetl jako listę