Actinidia kolomikta 'Dr Szymanowski'

aktinidia pstrolistna 'Dr Szymanowski'

pochodzenie: polska odmiana
odkrywca, hodowca (selekcjoner): Tadeusz Szymanowski Polska; wprowadzenie do handlu: CLEMATIS Źródło Dobrych Pnączy Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. 1995

pokrój: pnącze

docelowa wysokość: od 3 m do 5 m

nasłonecznienie: stanowisko półcieniste

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

Polska odmiana pącza owocowego i zarazem ozdobnego, wyselekcjonowana przez dendrologa Tadeusza Szymanowskiego. Rośnie umiarkowanie silnie do wysokości podpór, na które się wspina. Rocznie przyrasta o 1-2 metry. Jej zielone liście w maju częściowo wybarwiają się na biało, a później na różowo, tworząc trójkolorową mozaikę. W czerwcu barwne plamy powoli zielenieją i zanikają. Liście pojedyncze, cienkie, jajowate, długości około 10 cm, w okresie lata ciemnozielone, błyszczące, jesienią, przed opadnięciem, intensywnie żółte. Kwiaty pojawiają się w połowie maja, w trzecim lub czwartym roku po posadzeniu, są stosunkowo małe, średnicy 1,5 cm, białe. Odmianą żeńską ale z cechami obupłciowości, tworzy nieliczne kwiaty męskie. W celu poprawy zapylenia i uzyskania wyższego plonu zaleca się w jej pobliżu sadzenie klonów męskich, np. odmiany ‘Adam’. Owoce dojrzewają w sierpniu i opadają, są owalne, lekko spłaszczone, niezbyt duże, mierzą 2-2,5 cm długości oraz 1-1,3 cm szerokości. Masa pojedynczych owoców waha się w granicach 2,5–3 g. Owoce mają cienką, gładką, zielonożółtą skórkę, od strony nasłonecznionej pokrytą lekkim rumieńcem. Owoce są soczyste, słodko winne, aromatyczne, kwaskowe i bardzo smaczne. Zawierają szereg cennych substancji odżywczych i minerałów (potas, cynk) oraz witamin: C, PP, A1, B1, B2. Owoce spożywa się na surowo, ale można z nich przyrządzać różne przetwory: galaretki, nalewki, wina, doskonałe dżemy i marmolady oraz susz. Roślina wymaga stanowiskach ciepłych, słonecznych, osłoniętych od wiatru, gleba umiarkowanie wilgotnych, przepuszczalnych, lekko kwaśnych do obojętnych. W okresach suszy rośliny trzeba podlewać. Odmian odporną na mróz, ale jej młode przyrosty i kwiaty są wrażliwe na wiosenne przymrozki. Rośliny należy sadzić przy mocnych podporach: płotach, pergolach, altanach, kratkach mocowanych do ścian budynków lub przy konstrukcji z drutu rozpiętego między słupkami. Rośliny trzeba odpowiednio ciąć, tak aby uzyskać pionowy przewodnik i odchodzące od niego poziomo silne pędy. Odmiana owocuje na pędach 2 i 3 letnich, które po wydaniu owoców należy usuwać zimą, przed ruszeniem soków, pozostawiając pędy następcze.

autorzy opisu tekstowego: Grzegorz Falkowski; Związek Szkółkarzy Polskich

pochodzenie polska odmiana
odkrywca, hodowca (selekcjoner): Tadeusz Szymanowski Polska; wprowadzenie do handlu: CLEMATIS Źródło Dobrych Pnączy Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. 1995
grupa roślin owocowe
grupa użytkowa pnącza owocowe
forma pnącze
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój pnącze
docelowa wysokość od 3 m do 5 m
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
kwiatostan
barwa kwiatów białe
pora kwitnienia maj
owoce zielone
jadalne
pora owocowania sierpień
nasłonecznienie stanowisko półcieniste
stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
odczyn zasadowy
rodzaj gleby próchniczna
walory jadalne owoce
pachnące kwiaty
ozdobne z liści/igieł
zastosowanie owoce deserowe
strefa 5b
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Grzegorz Falkowski Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8291
opisów

Ostatni wpis:

2024-10-19
skimia japońska 'Rubella'
19181
zdjęć
9494
roślin w produkcji
311
osób online