Pyrus communis 'Bera Hardego'
grusza 'Bera Hardego'
pokrój: drzewiasty wyprostowany
pokrój: stożkowy
docelowa wysokość: od 5 m do 10 m
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
Stara odmiana otrzymana około roku 1820 we Francji przez N. Bonneta jako siewka z wolnego zapylenia. Jej nazwa pochodzi od nazwiska ówczesnego dyrektora Ogrodu Luksemburskiego M. Hardego, na którego cześć została nazwana. Drzewo rośnie bardzo silnie, tworząc koronę wzniesioną, wąsko stożkowatą i dość gęstą. Gałęzie rozkładają się poziomo, rozgałęzienia drugiego rzędu przewisają i mają dużo krótkopędów. Na podkładce z pigwy korona jest bardziej luźna, do tego drzewo na tej podkładce plonuje lepiej i regularniej niż na siewkach gruszy. Roślina kwitnie średnio wcześnie i jest dobrym zapylaczem. W okres owocowania wchodzi późno, 7-9 lat po posadzeniu. Owocuje przemiennie i nie zawsze obficie. Owoce są duże lub średnie o wymiarach 76 × 65 mm i masie 150-160 g, na nawet 200 g. Mają kształt jajowaty lub jajowatoowalny, czasem prawie kulisty. Skórka zielonkawożółta, szorstka, sucha, pokryta złotobrązowym ordzawieniem. Od strony nasłonecznionej owoce przyjmują zabarwienie czerwonobrązowe. Miąższ ma barwę kremowobiałą, jest bardzo smaczny, masłowy, soczysty, winnosłodki, korzenny. Owoce dojrzałość zbiorczą osiągają na początku lub w połowie września, a konsumpcyjną pod koniec września lub na początku października. Owoce łatwo opadają przed zbiorem. Można je przechowywać blisko dwa tygodnie, a w chłodni do 6 miesięcy. Dość dobrze znoszą transport. Odmiana wymaga gleb ciepłych, żyznych, głęboko uprawionych, stanowisk osłoniętych. Drzewa są niezbyt wytrzymałe na mórz, na choroby średnio wrażliwe. Odmiana polecana do uprawy amatorskiej w ogrodach przydomowych.
pochodzenie | odkrywca, hodowca (selekcjoner): N. Bonnet Francja; wprowadzenie do handlu: 1820 |
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | drzewa owocowe ziarnkowe |
forma | drzewo |
siła wzrostu | roślina szybkorosnąca |
pokrój | drzewiasty wyprostowany stożkowy |
docelowa wysokość | od 5 m do 10 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze |
barwa kwiatów | białe |
pora kwitnienia | kwiecień |
owoce | żółte zielone jadalne |
pora owocowania | wrzesień |
nasłonecznienie | stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże umiarkowanie wilgotne |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego |
rodzaj gleby | próchniczna gliniasta |
walory | jadalne owoce |
zastosowanie | owoce deserowe owoce na przetwory w grupach |
strefa | 6a |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |