Pyrus pyrifolia 'Chojuro'

grusza japońska 'Chojuro'

pokrój: drzewiasty rozłożysty

docelowa wysokość: od 3 m do 5 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

wilgotność: podłoże wilgotne

Drzewo owocowe rodzące smaczne, kuliste owoce kształtem przypominające jabłka, w sprzedaży określane mianem Nashi. Odmiana japońska otrzymana z siewu w 1895 r przez Chōjūrō Tōma w Kawasaki. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, ma dużo cienkich pędów, tworzy rozłożystą koronę ze skłonnością do zagęszczania. Kwitnie w tym samym czasie co tradycyjne odmiany grusz. Grusze japońskie są obcopylne, co oznacza, że do dobrego plonowania wymagają zapylenia pyłkiem innej odmiany. Dobrym zapylaczem dla tej odmiany jest odmiana ‘Hosui’. Owoce są średniej wielkości. Mają kulisty lub kulistospłaszczony kształt. Skórka jest mocna choć cienka. Ma barwę zielonkawobrązową, a po dojrzeniu brązową. Owoce pokrywają szarobiałe, lekko wypukłe przetchlinki. Miąższ jest białawy, słodki, średnio soczysty i aromatyczny. Dojrzałość zbiorczą owoce uzyskują pod koniec września, a konsumpcyjną po 2-3 tygodniach. Owoce są jednak najsmaczniejsze, gdy dojrzewają na drzewach. Owoce można przechowywać do stycznia. Odmiana wcześnie wchodzi w okres owocowania i owocuje obficie. W celu poprawy regularności owocowania i zwiększenia wielkość owoców zalecane jest silne przerzedzanie zawiązków. Drzewo nietrudne w uprawie, odporne na mróz, znosi spadki temperatury nawet poniżej -25°C. Najlepiej rośnie na glebie głęboko uprawionej, żyznej, przepuszczalnej, o niskim poziomie wody gruntowej wynoszącym około 2 m. Wymaga stanowisk słonecznych. Odmiana polecana do uprawy w ogrodach przydomowych oraz na plantacjach.

autorzy opisu tekstowego: Joanna Najda; Związek Szkółkarzy Polskich

pochodzenie odkrywca, hodowca (selekcjoner): Chōjūrō Tōma Japonia
grupa roślin owocowe
grupa użytkowa drzewa owocowe ziarnkowe
forma drzewo
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój drzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość od 3 m do 5 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów białe
pora kwitnienia maj
kwiecień
owoce kuliste
ozdobne i jadalne
brązowe
zielone
pora owocowania wrzesień
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
podłoże wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby gliniasta
walory jadalne owoce
ozdobne owoce
ozdobne z kwiatów
zastosowanie owoce deserowe
strefa 6a
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Joanna Najda Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8292
opisów

Ostatni wpis:

2024-11-28
skimia japońska 'Rubella'
19191
zdjęć
9523
roślin w produkcji
441
osób online