Pyrus pyrifolia 'Shinseiki'

grusza japońska 'Shinseiki'

pokrój: drzewiasty rozłożysty

docelowa wysokość: od 3 m do 5 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

wilgotność: podłoże wilgotne

Drzewo owocowe rodzące smaczne, kuliste owoce kształtem przypominające jabłka, w sprzedaży określane mianem Nashi. Odmiana japońska wyhodowana przez Teiji Ishikawa w Okayamie w 1945 roku. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy rozłożystą koronę. Kwitnie w tym samym czasie co tradycyjne odmiany grusz. Odmiana jest częściowo samopłodna, ale plonuje znacznie lepiej gdy kwiaty są zapylane pyłkiem innej odmiany. Owoce są małe do średnich, kuliste, lekko spłaszczone. Skórka ma barwę oliwkowozieloną i pokryta jest średniej wielkości, licznymi, beżowymi przetchlinkami. Miąższ jest biały, drobnoziarnisty, soczysty i kruchy jak u jabłek. Bardzo smaczny. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają na początku września, a do spożycia nadają się po 3 tygodniach. W chodni mogą być przechowywane do końca grudnia. Owoce są jednak najsmaczniejsze, gdy dojrzewają na drzewach. Drzewa wcześnie wchodzą w okres owocowania, owocują obficie. W celu poprawy regularności owocowania i zwiększenia wielkość owoców zalecane jest silne przerzedzanie zawiązków. Odmiana łatwa w uprawie, odporna na mróz. Najlepiej rośnie na glebie głęboko uprawionej, żyznej, przepuszczalnej, o niskim poziomie wody gruntowej wynoszącym około 2 m. Wymaga stanowisk słonecznych. Odmiana polecana do uprawy w ogrodach przydomowych oraz na plantacjach.

autorzy opisu tekstowego: Joanna Najda; Związek Szkółkarzy Polskich

grupa roślin owocowe
grupa użytkowa drzewa owocowe ziarnkowe
forma drzewo
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój drzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość od 3 m do 5 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów białe
pora kwitnienia maj
kwiecień
owoce kuliste
ozdobne i jadalne
zielone
pora owocowania wrzesień
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
podłoże wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby gliniasta
walory ozdobne z kwiatów
jadalne owoce
zastosowanie owoce deserowe
strefa 6a
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Joanna Najda Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8292
opisów

Ostatni wpis:

2024-11-28
skimia japońska 'Rubella'
19191
zdjęć
9523
roślin w produkcji
424
osób online