Ribes nigrum
porzeczka czarna
pokrój: krzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość: od 1 m do 2 m
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
walory: roślina miododajna
Krzew należący do rodziny agrestowatych, uprawiany w Europie już od VI wieku, osiągający wysokość do 2 metrów Rośliny wyróżniają się silnym, przyjemnym i charakterystycznym zapachem. Często jest uprawiany w formie piennej. Owoce mają duże wartości odżywcze i dietetyczne. Zawierają dużo witamin, szczególnie witaminy C (jest jej więcej niż w cytrynie), substancje w nich zawarte mają działanie antyoksydacyjne, czyli zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, używane są w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Cenna roślina dla amatorów, ze względu na jej zalety przetwórcze, z owoców powstają m. in doskonałe galaretki, soki, dżemy i słodkie wina.
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | krzewy owocowe |
forma | krzew |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | krzewiasty rozłożysty |
docelowa wysokość | od 1 m do 2 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | kwiatostan |
barwa kwiatów | żółte |
pora kwitnienia | kwiecień |
owoce | czarne jadalne kuliste |
pora owocowania | lipiec |
nasłonecznienie | stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże umiarkowanie wilgotne |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego |
rodzaj gleby | przeciętna ogrodowa próchniczna gliniasta |
walory | jadalne owoce ozdobne owoce roślina miododajna |
zastosowanie | w grupach owoce deserowe owoce na przetwory owoce mrożone owoce na soki owoce na wino, nalewki |
strefa | 5b |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |