Ribes nigrum 'Bona'

porzecka czarna 'Bona'

pochodzenie: polska odmiana
odkrywca, hodowca (selekcjoner): Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach; wprowadzenie do handlu: 1990 Polska

pokrój: krzewiasty rozłożysty

docelowa wysokość: od 1 m do 2 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

walory: roślina miododajna

Polska, bardzo wczesna i plenna odmiana porzeczki wytwarzająca duże i smaczne owoce uzyskana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach w 1969 r. Powstała w wyniku skrzyżowania odmiany ‘Ojebyn’ z mieszańcem R. dikuscha × ‘Climax’. Krzew charakteryzuje się średnią siłę wzrostu i początkowo kulistym pokrój, jednak pod ciężarem owoców starsze rośliny stają się rozłożyste. Kwiatostany są zwarte, składają się z 10-15 średniej wielkości dzwonkowatych, żółtych kwiatów. Krzewy kwitną bardzo wcześnie w porównaniu do innych odmian, najczęściej w kwietniu. Owoce są duże lub bardzo duże, kuliste, wyrównane pod względem wielkości, pokryte cienką, ale mocną skórką. Owoce są zebrane w zwarte, krótkie grona, dojrzewają wcześnie, na początku lipca. Zawierają mało kwasów i dużo cukrów, dzięki temu mają łagodny deserowy smak. Krzew o niewielkich wymaganiach uprawowych, dobrze rośnie na glebach przeciętnych, średnio żyznych, umiarkowanie wilgotnych, na stanowiskach słonecznych. Odmiana wytrzymała na mróz, odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu, wrażliwa na inne choroby grzybowe. Polecana do uprawy amatorskiej i towarowej.

autorzy opisu tekstowego: Joanna Najda; Związek Szkółkarzy Polskich

pochodzenie polska odmiana
odkrywca, hodowca (selekcjoner): Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach; wprowadzenie do handlu: 1990 Polska
grupa roślin owocowe
grupa użytkowa krzewy owocowe
forma krzew
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój krzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość od 1 m do 2 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pachnące
kwiatostan
barwa kwiatów żółte
pora kwitnienia kwiecień
owoce czarne
jadalne
kuliste
pora owocowania lipiec
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby przeciętna ogrodowa
próchniczna
gliniasta
walory jadalne owoce
pachnące kwiaty
roślina miododajna
zastosowanie owoce deserowe
owoce na przetwory
owoce mrożone
owoce na soki
owoce na wino, nalewki
strefa 6a
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Joanna Najda Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8292
opisów

Ostatni wpis:

2024-11-28
skimia japońska 'Rubella'
19191
zdjęć
9541
roślin w produkcji
405
osób online