Ribes nigrum 'Bona'
porzecka czarna 'Bona'
pochodzenie: polska odmiana
odkrywca, hodowca (selekcjoner): Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach; wprowadzenie do handlu: 1990 Polska
pokrój: krzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość: od 1 m do 2 m
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
walory: roślina miododajna
Polska, bardzo wczesna i plenna odmiana porzeczki wytwarzająca duże i smaczne owoce uzyskana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach w 1969 r. Powstała w wyniku skrzyżowania odmiany ‘Ojebyn’ z mieszańcem R. dikuscha × ‘Climax’. Krzew charakteryzuje się średnią siłę wzrostu i początkowo kulistym pokrój, jednak pod ciężarem owoców starsze rośliny stają się rozłożyste. Kwiatostany są zwarte, składają się z 10-15 średniej wielkości dzwonkowatych, żółtych kwiatów. Krzewy kwitną bardzo wcześnie w porównaniu do innych odmian, najczęściej w kwietniu. Owoce są duże lub bardzo duże, kuliste, wyrównane pod względem wielkości, pokryte cienką, ale mocną skórką. Owoce są zebrane w zwarte, krótkie grona, dojrzewają wcześnie, na początku lipca. Zawierają mało kwasów i dużo cukrów, dzięki temu mają łagodny deserowy smak. Krzew o niewielkich wymaganiach uprawowych, dobrze rośnie na glebach przeciętnych, średnio żyznych, umiarkowanie wilgotnych, na stanowiskach słonecznych. Odmiana wytrzymała na mróz, odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu, wrażliwa na inne choroby grzybowe. Polecana do uprawy amatorskiej i towarowej.
pochodzenie | polska odmiana odkrywca, hodowca (selekcjoner): Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach; wprowadzenie do handlu: 1990 Polska |
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | krzewy owocowe |
forma | krzew |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | krzewiasty rozłożysty |
docelowa wysokość | od 1 m do 2 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pachnące kwiatostan |
barwa kwiatów | żółte |
pora kwitnienia | kwiecień |
owoce | czarne jadalne kuliste |
pora owocowania | lipiec |
nasłonecznienie | stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże umiarkowanie wilgotne |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego |
rodzaj gleby | przeciętna ogrodowa próchniczna gliniasta |
walory | jadalne owoce pachnące kwiaty roślina miododajna |
zastosowanie | owoce deserowe owoce na przetwory owoce mrożone owoce na soki owoce na wino, nalewki |
strefa | 6a |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |