Ribes rubrum 'Jonkheer van Tets'

porzeczka czerwona 'Jonkheer van Tets'

Grupa Red Currant

pokrój: kulisty

docelowa wysokość: od 1 m do 2 m

nasłonecznienie: stanowisko półcieniste

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

walory: roślina miododajna

Pochodząca z Holandii, popularna odmiana towarowa i deserowa, wyhodowana przez J. Maarsa w latach 30 XX wieku w wyniku skrzyżowanie odmian 'Faya Płodna’ i 'Scotch’. Rozłożysty, luźny krzew o płaskokulistym pokroju. Wytwarza dużo pędów z szyjki korzeniowej. Skórka młodych pędów jest jasnozielona z czerwonymi prążkami. Ciemnozielone, 5-klapowe liście średniej wielkości, dosyć grube, skórzaste, z nieco uniesionymi do góry brzegami. Kwitnie wcześnie, na przełomie kwietnia i maja. Kwiaty są drobne, żółtawe z czerwonymi prążkami, zebrane w długie, luźne, zwisające kwiatostany. Odmiana wczesna, średnio plenna, jej owoce są duże, gęsto rozmieszczone w gronach. Dojrzałe owoce mają kolor wiśniowoczerwony, są pokryte cienką, transparentną skórką, przez którą widać nasiona. Miąższ jest kwaśny i zwarty. Owoce dojrzewają równomiernie na przełomie czerwca i lipca, nie są trwałe w transporcie. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo oraz do przerabiania - wytwarzania dżemów, galaretek, kompotów, nalewek, wypieku ciast oraz wykorzystywania w kuchni jako baza kwaśnych dodatków do mięs. Porzeczka czerwona najlepiej rośnie na glebach żyznych, zasobnych w próchnicę, o odczynie lekko kwaśnym (pH od 6,2 do 6,7), na stanowiskach słonecznych. Ponieważ krzewy najlepiej owocują pędy 2-4 letnich, krzewy warto prześwietlać po owocowaniu, usuwając najstarsze pędy. Prawidłowo uformowany krzew powinien mieć około 10 pędów szkieletowych. Odmiana ‘Jonkheer van Tets’ wykazuje małą podatność na porażenie amerykańskim mączniakiem agrestu oraz rdzą porzeczkowo-wejmutkową, a także średnią podatność na antraknozę liści porzeczek. Jest dosyć odporna na opadzinę liści. Wytrzymała na mróz, ale wrażliwa na późne wiosenne przymrozki.

autorzy opisu tekstowego: Grzegorz Falkowski; Związek Szkółkarzy Polskich

grupa roślin owocowe
grupa użytkowa krzewy owocowe
forma krzew
siła wzrostu roślina szybkorosnąca
pokrój kulisty
docelowa wysokość od 1 m do 2 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów kwiatostan
barwa kwiatów żółte
pora kwitnienia kwiecień
owoce czerwone
jadalne
kuliste
pora owocowania lipiec
nasłonecznienie stanowisko półcieniste
stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby przeciętna ogrodowa
walory jadalne owoce
ozdobne owoce
roślina miododajna
roślina wabiąca owady zapylające
zastosowanie owoce deserowe
owoce na przetwory
owoce mrożone
owoce na soki
owoce na wino, nalewki
strefa 6a
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Miłek Boguszewicz Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8291
opisów

Ostatni wpis:

2024-10-19
skimia japońska 'Rubella'
19181
zdjęć
9494
roślin w produkcji
311
osób online