Vitis 'New York Muscat'

winorośl 'New York Muscat'

Grupa Vinifera

pokrój: pnącze

docelowa wysokość: od 5 m do 10 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże suche

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

Silnie rosnąca, amerykańska odmiana o smacznych owocach i ładnym ulistnieniu, uzyskana w 1932 ze skrzyżowania odmian ‘Muscat Hamburski’ i ‘Ontario’. Do uprawy została wprowadzona w 1961 roku. Pnącze wspina się po podporach za pomocą wąsów czepnych, dorasta do kilku m wysokości. Kwiaty są drobne, obupłciowe, samopłodne, zebrane w wiechy, pojawiają się w maju ale są mało widoczne, zwykle ukryte pod zielonymi liśćmi. Jagody są owalne średniej wielkości, czerwonoczarne z sinym nalotem woskowym. Skórka oddziela się od miąższu. Miąższ jest smaczny i ma delikatny aromat muszkatowy. Grona są średniej wielkości do dużych, stożkowate i luźne. Owoce dojrzewają w połowie września, nadają się do wyrobu win oraz do spożywania jako owoce deserowe. Odmiana plonuje umiarkowanie obficie. Rośliny lubią gleby ciepłe, żyzne, umiarkowanie wilgotne, przepuszczalne i zasobne w wapń, stanowiska słoneczne, zaciszne. Odmiana dość wytrzymała na mróz i odporna na choroby grzybowe. Polecana do uprawy amatorskiej w ogrodach przydomowych. Doskonale rośnie przy konstrukcjach ogrodowych, pod ciepłymi murami. Jesienią liście przebarwiają się w kolorach od złotego do czerwonego.

autorzy opisu tekstowego: Joanna Najda; Związek Szkółkarzy Polskich

pochodzenie wprowadzenie do handlu: 1961
grupa roślin owocowe
grupa użytkowa pnącza owocowe
forma pnącze
siła wzrostu roślina szybkorosnąca
pokrój pnącze
docelowa wysokość od 5 m do 10 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów kwiatostan
barwa kwiatów żółte
pora kwitnienia maj
owoce czerwone
czarne
ozdobne i jadalne
pora owocowania wrzesień
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże suche
podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
odczyn zasadowy
rodzaj gleby próchniczna
walory jadalne owoce
ładne jesienne zabarwienie
zastosowanie owoce deserowe
owoce na wino, nalewki
strefa 6a
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Joanna Najda Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8291
opisów

Ostatni wpis:

2024-10-19
skimia japońska 'Rubella'
19181
zdjęć
9494
roślin w produkcji
623
osób online