Actinidia arguta 'Kokuwa'
aktinidia ostrolistna 'Kokuwa'
pokrój: pnącze
docelowa wysokość: od 5 m do 10 m
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
Japońska samopylna odmiana, o smacznych, z cytrynowym posmakiem, trwałych owocach (Mini Kiwi), dojrzewających koniec września – październik, nadających się do jedzenia za skórką. Owoce są owalne około 2,0 cm długości i 1,5 cm szerokości. Rozpoczyna owocowanie w 2-3 roku. Wytrzymuje mrozy do około –22oC. Wymaga stanowisk ciepłych, nasłonecznionych, osłoniętych, gleby wilgotnej, ale dobrze zdrenowanej, żyznej. Do zapylenia i zawiązania owoców nie potrzebuje odmian męskich tego samego gatunku, ale ich obecność w pobliżu (np. męskiej ‘Weiki’) poprawia plonowanie. Pędy wijące. Nadaje się do sadzenia przy różnych podporach, altanach, pergolach i siatkach. Można prowadzić przy drutach rozciągniętych między słupami. Szczególnie przydatna do stosowania w ogrodach przydomowych, na działkach i na plantacjach produkcyjnych.
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | pnącza owocowe |
forma | pnącze |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | pnącze |
docelowa wysokość | od 5 m do 10 m |
barwa liści (igieł) | jasnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze |
barwa kwiatów | białe |
pora kwitnienia | czerwiec |
owoce | zielone ozdobne i jadalne |
pora owocowania | wrzesień październik |
nasłonecznienie | stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże umiarkowanie wilgotne |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego |
rodzaj gleby | próchniczna |
walory | jadalne owoce ozdobne owoce ozdobne z liści/igieł |
zastosowanie | owoce deserowe owoce na przetwory owoce mrożone owoce na soki |
strefa | 6b |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |