Cornus mas 'Jantarnyj'

dereń jadalny 'Jantarnyj'

pokrój: krzewiasty wyprostowany

pokrój: drzewiasty wyprostowany

docelowa wysokość: od 3 m do 5 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

ph podłoża: roślina tolerancyjna

Duży krzew lub małe niskopienne drzewko o wzniesionej koronie, dorastające do 3-5 m wysokości. Kwiaty żółte, liczne rozwijają się w marcu, a gdy zima się przedłuża nawet na przełomie marca i kwietnia. Krzewy na glebach umiarkowanie żyznych rosną dość szybko i wcześnie wchodzą w okres owocowania. Smak i barwa owoców oryginalna i niespotykana u derenia jadalnego. Owoce jasnożółte, owalne, o przezroczystym, jasnym miąższu i słodko-kwaśnym smaku. Dojrzewają w połowie września i szybko opadają z drzewa. Odmiana plenna, z kilkunastoletnich drzew można zebrać do 30-40 kg owoców. Dojrzałe owoce są smaczne i nadają się do bezpośredniej konsumpcji. Mają większą zawartość cukru niż odmiany o czerwonych owocach i równie dużo witaminy C (do 120 mg w 100 gramach świeżych owoców). Można je polecać na nalewki, wykwintne dżemy, marmolady i galaretki.

autorzy opisu tekstowego: Adam Marosz; Związek Szkółkarzy Polskich

pochodzenie odkrywca, hodowca (selekcjoner): prof. Swietłana Walentynowna Klimenko, OB Ukraińskiej Akademii Nauk, Kijów Ukraina; wprowadzenie do handlu: 1982 Ukraina
grupa roślin liściaste
grupa użytkowa liściaste krzewy
liściaste drzewa
forma początkowo krzew - później drzewo
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój krzewiasty wyprostowany
drzewiasty wyprostowany
docelowa wysokość od 3 m do 5 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów żółte
pora kwitnienia marzec
kwiecień
owoce czerwone
jadalne
pora owocowania sierpień
wrzesień
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność roślina tolerancyjna
ph podłoża roślina tolerancyjna
rodzaj gleby roślina tolerancyjna
walory jadalne owoce
ozdobne z kwiatów
zastosowanie ogrody przydomowe
parki
kompozycje naturalistyczne (parki i ogrody)
rabaty
owoce deserowe
owoce na przetwory
strefa 5
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Adam Marosz Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8291
opisów

Ostatni wpis:

2024-10-19
skimia japońska 'Rubella'
19181
zdjęć
9494
roślin w produkcji
868
osób online