Lonicera caerulea 'Zojka'
jagoda kamczacka 'Zojka'
synonim polski: suchodrzew kamczacki 'Zojka'
pochodzenie: polska odmiana
odkrywca, hodowca (selekcjoner): Zofia Łukaszewska Polska
pokrój: krzewiasty wyprostowany
pokrój: kulisty
docelowa wysokość: od 1 m do 2 m
nasłonecznienie: stanowisko półcieniste
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże suche
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
walory: roślina miododajna
Polska odmiana jagody kamczackiej uprawiany ze względu na smaczne i zdrowe owoce. Krzew dorasta do 1,6 m wysokości, przyjmuje pokrój kulisty. Pędy są wzniesione, liście owalne, zielone, młode często owłosione. Kwiaty niepozorne, bladożółte, bogate w nektar, rozwijają się w pierwszej połowie kwietnia. Kwiaty są obcopylne, wymagają zapylenia krzyżowego, dlatego krzewy najlepiej owocują, gdy w ich sąsiedztwie rosną inne odmiany jagody kamczackiej, np.: ‘Atut’, ‘Duet’, ‘Wojtek’. Odmiana wczesna, rozpoczyna owocowanie już pod koniec maja. Owoce tej odmiany są nieco mniejsze, niż u odmiany ‘Wojtek’, niezbyt duże, ważą do 1,3 g, są podłużne, ciemnoniebieskie, pokryte jaśniejszym woskowym nalotem, słodkie, soczyste. Po zbiorze można je przechowywać w chłodni przez kilka dni. Owoce nie opadają po dojrzeniu, można je zbierać mechanicznie, jednorazowo. Owoce są bogate w witaminy (A, B1, B2, B6, B9, C, P), makroelementy (magnez, sód, potas, wapń, fosfor) i mikroelementy (bor, krzem, jod, bar, mangan, miedź), zawierają też antocyjany. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyseptyczne, wzmacniają organizm. Doskonale smakują na surowo, a poza sezonem mogą być spożywane w postaci suszu, mrożonek, dżemów, soków, nalewek. Mogą służyć jako naturalny, czerwony barwnik spożywczy. Krzewy zaczynają owocować już w drugim lub trzecim roku po posadzeniu. Po kilku latach uprawy z jednego krzewu można zebrać około 3,5-4 kg owoców. Krzewy nie są wymagające w uprawie, najlepiej jednak rosną i owocują na glebach świeżych i wilgotnych o lekko kwaśnym lub kwaśnym odczynie podłoża, na stanowiskach słonecznych. Rośliny są w pełni mrozoodporne, wykazują też wysoką odporność na wiosenne przymrozki. Kwiaty wytrzymują nocne spadki temperatury nawet do -7 st. C. Krzewy nie wymagają cięcia, dopiero po kilu latach uprawy, kiedy rośliny mocno się zagęszczą, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie roślin. Odmiana zdrowa, rzadko atakowana przez szkodniki, bardzo odporna na choroby, polecana do ogrodów przydomowych, na działki oraz do uprawy na plantacjach towarowych.
pochodzenie | polska odmiana odkrywca, hodowca (selekcjoner): Zofia Łukaszewska Polska |
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | krzewy owocowe |
forma | krzew |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | krzewiasty wyprostowany kulisty |
docelowa wysokość | od 1 m do 2 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze |
barwa kwiatów | żółte |
pora kwitnienia | kwiecień |
owoce | niebieskie granatowe jadalne |
pora owocowania | maj czerwiec |
nasłonecznienie | stanowisko półcieniste stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże suche podłoże umiarkowanie wilgotne |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego |
rodzaj gleby | piaszczysta przeciętna ogrodowa próchniczna |
walory | jadalne owoce roślina miododajna |
zastosowanie | owoce deserowe owoce na przetwory owoce mrożone owoce na soki |
strefa | 3 |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |