Malus domestica 'Żeleźniak'

jabłoń 'Żeleźniak'

synonim łaciński: Malus domestica 'Eiser',Malus domestica 'Groszówka'

synonim polski: jabłoń 'Groszówka',jabłoń 'Eiser'

pokrój: drzewiasty rozłożysty

docelowa wysokość: od 3 m do 5 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

walory: roślina miododajna

Stara, deserowa odmiana owocowa jabłoni pochodząca z Bawarii, uprawiana już na początku XVII wieku. Drzewo o szerokiej, kulistej lub lekko stożkowatej koronie. Rośnie silnie, późno rozpoczyna owocowanie, owocuje umiarkowanie obficie, przemiennie. Owoce kulistostożkowate o średnicy 7-8 cm, niekiedy lekko asymetryczne, średniej wielkości, niemal całe pokryte rozmytym, ciemnoczerwonym rumieńcem. Skórka gładka, lekko błyszcząca, z sinym woskowym nalotem. Miąższ zielonkawożółty do białawożółtego, zwarty, twardy, kruchy, soczysty, słodko winny. Owoce dojrzewają do zbioru w drugiej połowie października. Do konsumpcji nadają się dopiero od stycznia. Można je bardzo długo przechowywać, niemal do końca lata. Z owoców można robić przetwory - soki, dżemy, wina, można je suszyć oraz wykorzystywać do szarlotki. Owoce kiedyś wykorzystywano do wieszania na choinkach w czasie świąt Bożego Narodzenia. Odmiana odporna na mróz, zdrowa, mało wymagająca. Preferuje stanowiska słoneczne.

autorzy opisu tekstowego: Grzegorz Falkowski; Związek Szkółkarzy Polskich

pochodzenie wprowadzenie do handlu: 1600
grupa roślin owocowe
grupa użytkowa drzewa owocowe ziarnkowe
forma drzewo
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój drzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość od 3 m do 5 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
kwiatostan
pora kwitnienia maj
owoce czerwone
ozdobne
jadalne
kuliste
pora owocowania październik
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby przeciętna ogrodowa
walory jadalne owoce
roślina miododajna
zastosowanie owoce deserowe
owoce na przetwory
strefa 5a
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Grzegorz Falkowski Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8292
opisów

Ostatni wpis:

2024-12-19
skimia japońska 'Rubella'
19191
zdjęć
9541
roślin w produkcji
103
osób online