Malus domestica 'Żeleźniak'
jabłoń 'Żeleźniak'
synonim łaciński: Malus domestica 'Eiser',Malus domestica 'Groszówka'
synonim polski: jabłoń 'Groszówka',jabłoń 'Eiser'
pokrój: drzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość: od 3 m do 5 m
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
walory: roślina miododajna
Stara, deserowa odmiana owocowa jabłoni pochodząca z Bawarii, uprawiana już na początku XVII wieku. Drzewo o szerokiej, kulistej lub lekko stożkowatej koronie. Rośnie silnie, późno rozpoczyna owocowanie, owocuje umiarkowanie obficie, przemiennie. Owoce kulistostożkowate o średnicy 7-8 cm, niekiedy lekko asymetryczne, średniej wielkości, niemal całe pokryte rozmytym, ciemnoczerwonym rumieńcem. Skórka gładka, lekko błyszcząca, z sinym woskowym nalotem. Miąższ zielonkawożółty do białawożółtego, zwarty, twardy, kruchy, soczysty, słodko winny. Owoce dojrzewają do zbioru w drugiej połowie października. Do konsumpcji nadają się dopiero od stycznia. Można je bardzo długo przechowywać, niemal do końca lata. Z owoców można robić przetwory - soki, dżemy, wina, można je suszyć oraz wykorzystywać do szarlotki. Owoce kiedyś wykorzystywano do wieszania na choinkach w czasie świąt Bożego Narodzenia. Odmiana odporna na mróz, zdrowa, mało wymagająca. Preferuje stanowiska słoneczne.
pochodzenie | wprowadzenie do handlu: 1600 |
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | drzewa owocowe ziarnkowe |
forma | drzewo |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | drzewiasty rozłożysty |
docelowa wysokość | od 3 m do 5 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze kwiatostan |
pora kwitnienia | maj |
owoce | czerwone ozdobne jadalne kuliste |
pora owocowania | październik |
nasłonecznienie | stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże umiarkowanie wilgotne |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego |
rodzaj gleby | przeciętna ogrodowa |
walory | jadalne owoce roślina miododajna |
zastosowanie | owoce deserowe owoce na przetwory |
strefa | 5a |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |