Lonicera caerulea 'Indigo Gem'

jagoda kamczacka 'Indigo Gem'

synonim polski: suchodrzew kamczacki 'Indigo Gem'

pokrój: krzewiasty wyprostowany

docelowa wysokość: od 1 m do 2 m

nasłonecznienie: stanowisko półcieniste

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże suche

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

walory: roślina miododajna

Odmiana wyhodowana w Kanadzie na Uniwersytecie w Saskatchewan. Krzew owocowy uprawiany ze względu na smaczne i zdrowe owoce. Dorasta do 1,5 m wysokości, przyjmuje pokrój kulisty. Pędy są wzniesione, liście owalne, zielone, młode często owłosione. Kwiaty niepozorne, bladożółte, bogate w nektar, rozwijają się w pierwszej połowie kwietnia. Kwiaty są obcopylne, wymagają zapylenia krzyżowego, dlatego krzewy najlepiej owocują, gdy w ich sąsiedztwie rosną inne odmiany jagody kamczackiej. Dobrymi zapylaczami są ‘Aurora’ i ‘Honeybee’. Owoce dojrzewają w drugiej połowie czerwca, są cylindryczne, ciemnogranatowe z jaśniejszym, woskowym nalotem, nieduże, o średniej masie 1,3 g, w smaku słodkie. Owoce nie osypują się po dojrzeniu, można je zbierać mechanicznie. Owoce są bogate w witaminy (A, B1, B2, B6, B9, C, P), makroelementy (magnez, sód, potas, wapń, fosfor) i mikroelementy (bor, krzem, jod, bar, mangan, miedź), zawierają też antocyjany. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyseptyczne, wzmacniają organizm. Doskonale smakują na surowo, a poza sezonem mogą być spożywane w postaci suszu, mrożonek, dżemów, soków, nalewek. Mogą służyć jako naturalny, czerwony barwnik spożywczy. Krzewy zaczynają owocować już nawet w pierwszym roku po posadzeniu. Po 5 latach uprawy z jednego krzewu można zebrać do 4 kg owoców. Krzewy nie są wymagające w uprawie, najlepiej jednak rosną i owocują na glebach świeżych i wilgotnych o lekko kwaśnym lub kwaśnym odczynie podłoża, na stanowiskach słonecznych. Rośliny są w pełni mrozoodporne, wykazują też wysoką odporność na wiosenne przymrozki. Kwiaty wytrzymują nocne spadki temperatury nawet do -7 st. C. Krzewy nie wymagają cięcia, dopiero po kilu latach uprawy, kiedy rośliny mocno się zagęszczą, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie roślin. Odmiana zdrowa, rzadko atakowana przez choroby i szkodniki, jedna z najlepszych odmian do jedzenia na świeżo, nadaje się też do przetwórstwa – owoce nadają się do wyrobu wina.

autorzy opisu tekstowego: Grzegorz Falkowski; Związek Szkółkarzy Polskich

pochodzenie odkrywca, hodowca (selekcjoner): Uniwersytet Saskatchewan Kanada
grupa roślin owocowe
grupa użytkowa krzewy owocowe
forma krzew
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój krzewiasty wyprostowany
docelowa wysokość od 1 m do 2 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów żółte
pora kwitnienia kwiecień
owoce niebieskie
granatowe
jadalne
pora owocowania czerwiec
lipiec
nasłonecznienie stanowisko półcieniste
stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże suche
podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby piaszczysta
przeciętna ogrodowa
próchniczna
walory jadalne owoce
roślina miododajna
zastosowanie owoce deserowe
owoce na przetwory
owoce mrożone
owoce na wino, nalewki
strefa 3
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Grzegorz Falkowski Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8292
opisów

Ostatni wpis:

2024-10-19
skimia japońska 'Rubella'
19191
zdjęć
9494
roślin w produkcji
200
osób online