Paeonia suffruticosa 'Shimazu Beni'

piwonia krzewiasta 'Shimazu Beni'

pokrój: krzewiasty rozłożysty

docelowa wysokość: od 1 m do 2 m

nasłonecznienie: stanowisko półcieniste

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

Ta roślina nie ma jeszcze opisu tekstowego.

pochodzenie wprowadzenie do handlu: Japonia
grupa roślin liściaste
grupa użytkowa liściaste krzewy
forma krzew
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój krzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość od 1 m do 2 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pełne
barwa kwiatów czerwone
pora kwitnienia maj
nasłonecznienie stanowisko półcieniste
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
odczyn zasadowy
rodzaj gleby próchniczna
walory ozdobne z kwiatów
zastosowanie ogrody przydomowe
ogrody orientalne
rabaty
strefa 5b
STREFA Temp. minimalne
5a -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20<°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autor opisu tabelarycznego: Antoni Pudełko Szkółka Krzewów Ozdobnych Antoni PUDEŁKO

Poznaj również

zdjecie rosliny: jagoda kamczacka

Lonicera caerulea var. kamtschatica

jagoda kamczacka

Krzew liściasty uprawiany dla wcześnie dojrzewających i jednych z pierwszych w sezonie owoców. Pochodzi z Północno-Wschodniej Azji, jest dobrze przystosowany do uprawy w Polsce. Dorasta do 1,5-2 m wysokości i podobnej szerokości. Liście są zmienne w kształcie, owalne, długości od 7 do 9 cm, zielone, od spodu niebieskawe, młode liście są miękko owłosione. Kwiaty wargowe, żółtokremowe, niepozorne, rozwijają się w pierwszej połowie kwietnia, są wytrzymałe na wiosenne przymrozki. Roślina obcopylna, do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa innych krzewów (odmian) jagody kamczackiej. Owocowanie rozpoczyna się już w 2 lub 3 roku po posadzeniu, pełnia owocowania następuje w 5 roku po posadzeniu, a z jednego krzewu średnio zbiera się od 3 do 4 kg owoców. Owoce są wydłużone, cylindryczne, maja od 1 do 3 cm długości, ich skórka jest granatowa, pokryta srebrzystym, woskowym nalotem. W smaku są słodko-winne, mniej lub bardziej słodkie, z nutą goryczki. Owoce dojrzewają na przełomie maja i czerwca oraz w czerwcu, są bogate w antocyjany, witaminy, makro i mikroelementy, korzystnie wpływające na zdrowie. Nadają się do spożywania na surowo oraz przetwarzania – wyrobu soków, dżemów, wina, suszenia i mrożenia. Krzew łatwy w uprawie, tolerują gleby piaszczyste i suche, choć najlepiej rośnie na podłożach lekko kwaśnych, umiarkowanie wilgotnych, piaszczysto-gliniastych, na stanowiskach słonecznych do półcienistych. Roślina odporna na mróz. Czasami liście mogą być porażane przez mączniaka prawdziwego, co objawia się występowaniem białych, mączystych plam na ich powierzchni.

Dostępne u producenta

Statystyka e-katalogu roślin

11350
rośliny
7793
opisów

Ostatni wpis:

2023-01-20
Cornus kousa 'China Girl'
17988
zdjęć
9118
roślin w produkcji
176
osób online