Lonicera caerulea 'Borealis'

jagoda kamczacka 'Borealis'

synonim łaciński: Lonicera caerulea 'Myberry Sweet'

synonim polski: suchodrzew kamczacki 'Myberry Sweet'

pokrój: krzewiasty rozłożysty

docelowa wysokość: od 1 m do 2 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

nasłonecznienie: stanowisko półcieniste

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

wilgotność: podłoże suche

walory: roślina miododajna

Odmiana kanadyjska. Krzew zwarty, pokrój rozłożysty. Dorasta do 1,4 m wysokości i 1,2 m szerokości. Żółte kwiaty kwitną w kwietniu. Owoce duże, bardzo słodkie o owalnym kształcie, ich średnia masa to 1,6 g. Owocuje w drugiej połowie czerwca. Nadaje się wyłącznie do zbioru ręcznego. Z jednego krzewu można uzyskać ok 4 kg owoców. Zalecane jest sadzenie obok siebie różnych odmian jagody kamczackiej, w celu zapylania - dzięki temu obficiej owocuje. Zalecanymi zapylaczami są odmiany: 'Aurora' oraz 'Honeybee'. Najlepiej owocują na glebach świeżych, umiarkowanie wilgotnych i lekko kwaśnych. Preferują stanowiska mocno nasłonecznione. Doskonała mrozoodporność. Owoce zawierają mnóstwo witamin i minerałów, niezwykle korzystnych dla organizmu człowieka, co daje wielkie możliwości wykorzystania jagody kamczackiej jako rośliny dietetycznej, profilaktycznej, a nawet leczniczej.

autorzy opisu tekstowego: Jan Ciepłucha Gospodarstwo Szkółkarskie CIEPŁUCHA

grupa roślin owocowe
grupa użytkowa krzewy owocowe
forma krzew
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój krzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość od 1 m do 2 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów żółte
pora kwitnienia kwiecień
owoce jadalne
granatowe
niebieskie
pora owocowania czerwiec
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
stanowisko półcieniste
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
podłoże suche
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby próchniczna
przeciętna ogrodowa
piaszczysta
walory jadalne owoce
roślina miododajna
zastosowanie owoce na soki
owoce mrożone
owoce na przetwory
owoce deserowe
strefa 3
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Grzegorz Falkowski Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8291
opisów

Ostatni wpis:

2024-10-19
skimia japońska 'Rubella'
19181
zdjęć
9494
roślin w produkcji
1111
osób online