Lonicera caerulea 'Tundra'
jagoda kamczacka 'Tundra'
synonim polski: suchodrzew kamczacki 'Tundra'
pokrój: krzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość: od 1 m do 2 m
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
nasłonecznienie: stanowisko półcieniste
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
wilgotność: podłoże suche
walory: roślina miododajna
Kanadyjska odmiana jagody kamczackiej o umiarkowanej sile wzrostu, dorasta do 1,3 m wysokości i osiąga podobną szerokość. Jagody (1,4 g) są słodkie lub słodko-kwaśne, owalne, niebiesko-fioletowe o grubej skórce, pokrytej nalotem woskowym. Dojrzewają dość równomiernie, w drugiej połowie czerwca, a z rośliny można zebrać około 4 kg owoców. Odmiana nadaje się do amatorskiej uprawy. Pąki kwiatowe, w zależności od pogody, mogą się otwierać już na początku marca, choć na ogół krzew pełnię kwitnienia osiąga w kwietniu. Wówczas obsypany jest jasnymi, cytrynowożółtymi, delikatnie pachnącymi kwiatami. Rośnie w przeciętnej ziemi ogrodowej, choć najlepiej zapewnić jej żyzne, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne podłoże. W przeciwieństwie do borówki amerykańskiej, jagoda kamczacka nie wymaga kwaśnego odczynu podłoża, dobrze rośnie w ziemi o pH między 5,5 a 6,5.
pochodzenie | odkrywca, hodowca (selekcjoner): University of Saskatchewan Kanada |
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | krzewy owocowe |
forma | krzew |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | krzewiasty rozłożysty |
docelowa wysokość | od 1 m do 2 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze |
barwa kwiatów | żółte |
pora kwitnienia | kwiecień |
owoce | niebieskie granatowe jadalne |
pora owocowania | czerwiec |
nasłonecznienie | stanowisko słoneczne stanowisko półcieniste |
wilgotność | podłoże umiarkowanie wilgotne podłoże suche |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego |
rodzaj gleby | próchniczna przeciętna ogrodowa piaszczysta |
walory | roślina miododajna jadalne owoce |
zastosowanie | owoce na soki owoce mrożone owoce na przetwory owoce deserowe |
strefa | 3 |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |