Lonicera caerulea 'Tundra'

jagoda kamczacka 'Tundra'

synonim polski: suchodrzew kamczacki 'Tundra'

pokrój: krzewiasty rozłożysty

docelowa wysokość: od 1 m do 2 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

nasłonecznienie: stanowisko półcieniste

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

wilgotność: podłoże suche

walory: roślina miododajna

Kanadyjska odmiana jagody kamczackiej o umiarkowanej sile wzrostu, dorasta do 1,3 m wysokości i osiąga podobną szerokość. Jagody (1,4 g) są słodkie lub słodko-kwaśne, owalne, niebiesko-fioletowe o grubej skórce, pokrytej nalotem woskowym. Dojrzewają dość równomiernie, w drugiej połowie czerwca, a z rośliny można zebrać około 4 kg owoców. Odmiana nadaje się do amatorskiej uprawy. Pąki kwiatowe, w zależności od pogody, mogą się otwierać już na początku marca, choć na ogół krzew pełnię kwitnienia osiąga w kwietniu. Wówczas obsypany jest jasnymi, cytrynowożółtymi, delikatnie pachnącymi kwiatami. Rośnie w przeciętnej ziemi ogrodowej, choć najlepiej zapewnić jej żyzne, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne podłoże. W przeciwieństwie do borówki amerykańskiej, jagoda kamczacka nie wymaga kwaśnego odczynu podłoża, dobrze rośnie w ziemi o pH między 5,5 a 6,5.

autorzy opisu tekstowego: Jan Ciepłucha Gospodarstwo Szkółkarskie CIEPŁUCHA

pochodzenie odkrywca, hodowca (selekcjoner): University of Saskatchewan Kanada
grupa roślin owocowe
grupa użytkowa krzewy owocowe
forma krzew
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój krzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość od 1 m do 2 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów żółte
pora kwitnienia kwiecień
owoce niebieskie
granatowe
jadalne
pora owocowania czerwiec
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
stanowisko półcieniste
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
podłoże suche
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby próchniczna
przeciętna ogrodowa
piaszczysta
walory roślina miododajna
jadalne owoce
zastosowanie owoce na soki
owoce mrożone
owoce na przetwory
owoce deserowe
strefa 3
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Grzegorz Falkowski Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8292
opisów

Ostatni wpis:

2024-10-19
skimia japońska 'Rubella'
19181
zdjęć
9494
roślin w produkcji
1176
osób online