Schisandra chinensis
cytryniec chiński
Wartościowe pnącze mające zastosowanie jako roślina ozdobna i konsumpcyjna. Pochodzi z Chin, Korei i Syberii i doskonale sprawdza się w naszych warunkach klimatycznych. Jego ozdobą są ciemnozielone, eliptyczne liście i pojawiające się jesienią intensywnie czerwone, zebrane w grona, owoce. Wszystkie części rośliny – pędy, liście i owoce, zawierają substancję tonizującą i wzmacniającą – schizandrynę, a także witaminę E, łatwo przyswajalne mikroelementy: żelazo, miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan, cynk, magnez, potas i fosfor.
Z pędów i liści można parzyć herbatki o działaniu wzmacniającym. Owoce można spożywać świeże lub suszone, można z nich robić soki, napary, nalewki itp. Cytryniec w Chinach jest nazywany „wu-wei-zi”, czyli owoc o pięciu smakach, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ – kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a wyciągi z nasion są słonawe. Literatura podaje, że spożywanie tej rośliny nie jest wskazane przy nadpobudliwości, bezsenności, nadciśnieniu i chorobach serca. Na Dalekim Wschodzie cytryniec, obok korzeni żeń-szeń, jest najpopularniejszą rośliną leczniczą.
Cytryniec rozpoczyna owocowanie w 4-6 roku po posadzeniu, a z jednej rośliny można uzyskać 1-5 kg owoców. Jest mrozoodporny. Wymaga gleb żyznych, wilgotnych, ale nie podmokłych, stanowisk jasnych ale nie silnie nasłonecznionych. Wspina się owijając pędami, jest przydatny do sadzenia przy ogrodzeniach, budynkach, altanach, pergolach i innych podporach.