Cydonia oblonga

pigwa pospolita

pokrój: drzewiasty rozłożysty

docelowa wysokość: od 3 m do 5 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

ph podłoża: roślina tolerancyjna

Niewielkie drzewo owocowe pochodzące z terenów Azji Środkowej i Mniejszej, uprawiane w Europie od czasów Starożytności dla wyjątkowo aromatycznych owoców, które w naszej strefie klimatycznej dojrzewają późną jesienią, na przełomie października i listopada. Dorasta do 4-5 m wysokości, kiście ma z zarysie jajowate, dosyć duże, do 10 cm długości, ciemnozielone, pokryte od spodu gęstymi, szarymi włoskami. Kwiaty mają 4-5 cm średnicy, są zbudowane z 5 dużych, zaokrąglonych płatków korony, rozwijają się w maju, są ładnie wyeksponowane na tle zielonych liści. W zależności od odmiany owoce mogą być bardziej okrągłe – wówczas swoim wyglądem przypominają jabłka lub wydłużone, wtedy przypominają gruszki. Średnica dojrzałych, soczyście żółtych owoców może mieć 4-12 cm, a ich waga może dochodzić nawet do kilograma! Skórkę owoców pokrywa gruba warstwa szarego kutneru, dzięki któremu owoce są wyjątkowo aksamitne w dotyku. Owoce są bardzo twarde, zawierają garbniki, pektyny i witaminy. Aby nadawały się do jedzenia muszą po zbiorze poleżeć i dojrzeć. Na surowo raczej się ich nie spożywa, natomiast można z nich zrobić smaczne dżemy, marmolady i galaretki – zawierają dużo pektyn, dzięki którym przetwory z pigwy w naturalny sposób tężeją. Z owoców można robić soki i nalewki. Ze względu na niepełną odporność mrozową pigwa pospolita dotychczas nie zdobyła dużej popularności w Polsce i nawet dziś, gdy zimy stały się łagodne, stosunkowo rzadko można ją spotkać poza ogrodami botanicznymi i kolekcjami. Pigwa preferuje żyzne, przepuszczalne gleby o lekko kwaśnym lub obojętnym pH, stanowiska słoneczne. Cięcie najlepiej prowadzić wczesną wiosną, przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego. Pigwa pospolita, podobnie jak inne gatunki owocowe, może być narażona na szereg chorób i szkodników. Spośród chorób groźne dla rośliny są: owocowa zgnilizna drzew pestkowych, rak kory i gałęzi oraz mączniak prawdziwy. Szkodniki pojawiające się na drzewach to m.in.: mszyce, przędziorki oraz gąsienice motyli. Stosowana jako podkładka wegetatywna pod grusze owocowe dla skarłowacenia wzrostu

autorzy opisu tekstowego: Grzegorz Falkowski; Związek Szkółkarzy Polskich

grupa roślin owocowe
grupa użytkowa drzewa owocowe ziarnkowe
forma małe drzewo lub duży krzew
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój drzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość od 3 m do 5 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
pachnące
barwa kwiatów białe
różowe
pora kwitnienia maj
czerwiec
owoce żółte
ozdobne i jadalne
pora owocowania październik
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża roślina tolerancyjna
odczyn lekko kwaśny do obojętnego
odczyn zasadowy
rodzaj gleby przeciętna ogrodowa
próchniczna
gliniasta
walory jadalne owoce
ozdobne owoce
ozdobne z kwiatów
ozdobne z liści/igieł
zastosowanie owoce na przetwory
owoce mrożone
owoce na soki
owoce na wino, nalewki
strefa 6
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Grzegorz Falkowski Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11858
rośliny
8291
opisów

Ostatni wpis:

2024-10-19
skimia japońska 'Rubella'
19181
zdjęć
9491
roślin w produkcji
673
osób online