Lonicera caerulea 'Jugana'
jagoda kamczacka 'Jugana'
Odmiana rosyjska, uzyskana w instytucie hodowlanym FGUP „Bakczarskoje”. Krzew liściasty o wzniesionym pokroju, rośnie silnie, dorasta do 1,5 m wysokości. Liście owalne, zielone, od spodu niebieskawe, młode liście są miękko owłosione. Kwiaty wargowe, żółtokremowe, niepozorne, rozwijają się w pierwszej połowie kwietnia, są wytrzymałe na wiosenne przymrozki. Roślina obcopylna, do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa innych odmian jagody kamczackiej, np. ‘Docz’ Velikana’ lub ‘Vostorg’. Owocowanie rozpoczyna się już w 2 lub 3 roku po posadzeniu, pełnia owocowania następuje w 5 roku po posadzeniu, a z jednego krzewu średnio zbiera się do 4 kg owoców. Owoce dojrzewają w połowie czerwca, są dzbankowate, tępo zakończone, ważą około 1,4 – 1,8 g, ich skórka jest ciemnoniebieska, pokryta srebrzystym, woskowym nalotem. W smaku są słodkie, bogate w antocyjany, witaminy, makro i mikroelementy. Nadają się do jedzenia na surowo, jako owoce deserowe, oraz do przetwarzania – wyrobu soków, dżemów, suszenia i mrożenia. Krzew łatwy w uprawie, tolerują gleby piaszczyste i suche, choć najlepiej rośnie na podłożach lekko kwaśnych, umiarkowanie wilgotnych, piaszczysto-gliniastych, na stanowiskach słonecznych do półcienistych. Roślina odporna na mróz. Czasami liście mogą być porażane przez mączniaka prawdziwego, co objawia się występowaniem białych, mączystych plam na ich powierzchni. Odmiana polecana do uprawy w ogrodach przydomowych i na działkach.