Acer pseudoplatanus

klon jawor

nasłonecznienie: stanowisko półcieniste

ph podłoża: roślina tolerancyjna

zastosowanie: zieleń publiczna

Drzewo dorastające do 30 m wys., o charakterystycznej popielatej korze. Liście 3 (5) klapowe, matowe. Żółtawozielone, miododajne kwiaty ukazują się na wiosnę, tuż po rozwoju liści, V. Drzewo pospolite w Polsce w naturalnych zbiorowiskach oraz często sadzone przy drogach. Wymaga stanowiska słonecznego lub półcienistego. Polecane do nasadzeń miejskich i parkowych. Doskonałe drzewo alejowe.

autorzy opisu tekstowego: Magdalena Tomżyńska; APZ Agencja Promocji Zieleni

grupa roślin liściaste
grupa użytkowa liściaste drzewa
docelowa wysokość powyżej 20
pora kwitnienia maj
owoce skrzydlaki
pora owocowania sierpień
nasłonecznienie stanowisko półcieniste
ph podłoża roślina tolerancyjna
rodzaj gleby przeciętna ogrodowa
walory ładne jesienne zabarwienie
odporność na zanieczyszczenia
zastosowanie parki
rekultywacja
zieleń publiczna
strefa 5a
STREFA Temp. minimalne
5a -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20<°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

Poznaj również

zdjecie rosliny: porzeczka czerwona \'Jonkheer van Tets\'

Ribes rubrum 'Jonkheer van Tets'

porzeczka czerwona 'Jonkheer van Tets'

Pochodząca z Holandii, popularna odmiana towarowa i deserowa, wyhodowana przez J. Maarsa w latach 30 XX wieku w wyniku skrzyżowanie odmian 'Faya Płodna’ i 'Scotch’. Rozłożysty, luźny krzew o płaskokulistym pokroju. Wytwarza dużo pędów z szyjki korzeniowej. Skórka młodych pędów jest jasnozielona z czerwonymi prążkami. Ciemnozielone, 5-klapowe liście średniej wielkości, dosyć grube, skórzaste, z nieco uniesionymi do góry brzegami. Kwitnie wcześnie, na przełomie kwietnia i maja. Kwiaty są drobne, żółtawe z czerwonymi prążkami, zebrane w długie, luźne, zwisające kwiatostany. Odmiana wczesna, średnio plenna, jej owoce są duże, gęsto rozmieszczone w gronach. Dojrzałe owoce mają kolor wiśniowoczerwony, są pokryte cienką, transparentną skórką, przez którą widać nasiona. Miąższ jest kwaśny i zwarty. Owoce dojrzewają równomiernie na przełomie czerwca i lipca, nie są trwałe w transporcie. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo oraz do przerabiania - wytwarzania dżemów, galaretek, kompotów, nalewek, wypieku ciast oraz wykorzystywania w kuchni jako baza kwaśnych dodatków do mięs. Porzeczka czerwona najlepiej rośnie na glebach żyznych, zasobnych w próchnicę, o odczynie lekko kwaśnym (pH od 6,2 do 6,7), na stanowiskach słonecznych. Ponieważ krzewy najlepiej owocują pędy 2-4 letnich, krzewy warto prześwietlać po owocowaniu, usuwając najstarsze pędy. Prawidłowo uformowany krzew powinien mieć około 10 pędów szkieletowych. Odmiana ‘Jonkheer van Tets’ wykazuje małą podatność na porażenie amerykańskim mączniakiem agrestu oraz rdzą porzeczkowo-wejmutkową, a także średnią podatność na antraknozę liści porzeczek. Jest dosyć odporna na opadzinę liści. Wytrzymała na mróz, ale wrażliwa na późne wiosenne przymrozki.

Dostępne u producenta

Statystyka e-katalogu roślin

11216
rośliny
7711
opisów

Ostatni wpis:

2023-01-20
Abies procera 'Glauca'
17955
zdjęć
9003
roślin w produkcji
154
osób online