Lonicera ×tellmanniana

wiciokrzew Tellmanna

pokrój: pnącze

docelowa wysokość: od 3 m do 5 m

nasłonecznienie: stanowisko półcieniste

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

Bardzo efektowne pnącze, wiosną pokryte masą żółtych kwiatów. Osiąga 5 m (1-2 m rocznie). Kwiaty rurkowate, miedzianożółte; VI-VII. Owoce pomarańczowe. Wymaga gleb świeżych, żyznych, stanowisk osłoniętych. Polecana do stosowania przy altanach i różnych podporach.

autorzy opisu tekstowego: Szczepan Marczyński CLEMATIS Źródło Dobrych Pnączy Sp. z o.o. Spółka komandytowa

grupa roślin pnącza
pokrój pnącze
docelowa wysokość od 3 m do 5 m
barwa kwiatów pomarańczowe
pora kwitnienia czerwiec
lipiec
owoce pomarańczowe
pora owocowania październik
sierpień
nasłonecznienie stanowisko półcieniste
stanowisko słoneczne
walory ozdobne z kwiatów
zastosowanie ogrody przydomowe
parki
strefa 5b
STREFA Temp. minimalne
5a -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20<°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

Poznaj również

zdjecie rosliny: jagoda kamczacka

Lonicera caerulea var. kamtschatica

jagoda kamczacka

Krzew liściasty uprawiany dla wcześnie dojrzewających i jednych z pierwszych w sezonie owoców. Pochodzi z Północno-Wschodniej Azji, jest dobrze przystosowany do uprawy w Polsce. Dorasta do 1,5-2 m wysokości i podobnej szerokości. Liście są zmienne w kształcie, owalne, długości od 7 do 9 cm, zielone, od spodu niebieskawe, młode liście są miękko owłosione. Kwiaty wargowe, żółtokremowe, niepozorne, rozwijają się w pierwszej połowie kwietnia, są wytrzymałe na wiosenne przymrozki. Roślina obcopylna, do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa innych krzewów (odmian) jagody kamczackiej. Owocowanie rozpoczyna się już w 2 lub 3 roku po posadzeniu, pełnia owocowania następuje w 5 roku po posadzeniu, a z jednego krzewu średnio zbiera się od 3 do 4 kg owoców. Owoce są wydłużone, cylindryczne, maja od 1 do 3 cm długości, ich skórka jest granatowa, pokryta srebrzystym, woskowym nalotem. W smaku są słodko-winne, mniej lub bardziej słodkie, z nutą goryczki. Owoce dojrzewają na przełomie maja i czerwca oraz w czerwcu, są bogate w antocyjany, witaminy, makro i mikroelementy, korzystnie wpływające na zdrowie. Nadają się do spożywania na surowo oraz przetwarzania – wyrobu soków, dżemów, wina, suszenia i mrożenia. Krzew łatwy w uprawie, tolerują gleby piaszczyste i suche, choć najlepiej rośnie na podłożach lekko kwaśnych, umiarkowanie wilgotnych, piaszczysto-gliniastych, na stanowiskach słonecznych do półcienistych. Roślina odporna na mróz. Czasami liście mogą być porażane przez mączniaka prawdziwego, co objawia się występowaniem białych, mączystych plam na ich powierzchni.

Dostępne u producenta

Statystyka e-katalogu roślin

11349
rośliny
7792
opisów

Ostatni wpis:

2023-01-20
Cornus kousa 'China Girl'
17988
zdjęć
9119
roślin w produkcji
201
osób online