Malus domestica
synonim łaciński: Malus sylvestris var.domestica
pokrój: drzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość: od 5 m do 10 m
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
walory: roślina miododajna
Nieduże drzewo o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. Osiąga wysokość od 5 do 12m. Gatunek ten skupia w sobie około 10000 odmian – sadowniczych i ozdobnych. W naszej strefie klimatycznej to jedna z najczęściej uprawianych roślin sadowniczych. Oprócz odmian typowo sadowniczych uprawianych dla jabłek, istnieje też wiele odmian typowo ozdobnych, z efektownymi kwiatami i owocami. Naturalnie prowadzona, nie cięta jabłoń posiada szeroką i gęstą koronę. Umiejętne cięcie wpływa korzystnie na regularność owocowania, wielkość owoców i ich wybarwienie. Jest to gatunek obcopylny, czyli wymaga zapylenia z innego drzewa tego samego gatunku. Jabłonie najlepiej owocują w nasłonecznionym miejscu na dość przepuszczalnym i lekko wilgotnym podłożu. Kształt, kolor oraz smak owocu zależy od odmiany. Owoce dojrzewają od czerwca do października (również zależnie od odmiany). Są niezwykle smaczne i zdrowe. Zawierają dużo witamin, soli mineralnych i błonnika. Drewno jabłoni bywa wykorzystywane w stolarstwie.
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | drzewa owocowe ziarnkowe |
forma | drzewo |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | drzewiasty rozłożysty |
docelowa wysokość | od 5 m do 10 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze |
barwa kwiatów | różowe białe |
pora kwitnienia | maj |
owoce | kuliste jadalne zielone pomarańczowe żółte czerwone |
pora owocowania | październik wrzesień sierpień lipiec czerwiec |
nasłonecznienie | stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże umiarkowanie wilgotne |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego |
rodzaj gleby | gliniasta piaszczysta |
walory | roślina miododajna ozdobne z kwiatów pachnące kwiaty jadalne owoce |
zastosowanie | owoce na wino, nalewki owoce na soki owoce na przetwory owoce deserowe |
strefa | 5 |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |