Malus domestica

synonim łaciński: Malus sylvestris var.domestica

pokrój: drzewiasty rozłożysty

docelowa wysokość: od 5 m do 10 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

walory: roślina miododajna

Nieduże drzewo o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. Osiąga wysokość od 5 do 12m. Gatunek ten skupia w sobie około 10000 odmian – sadowniczych i ozdobnych. W naszej strefie klimatycznej to jedna z najczęściej uprawianych roślin sadowniczych. Oprócz odmian typowo sadowniczych uprawianych dla jabłek, istnieje też wiele odmian typowo ozdobnych, z efektownymi kwiatami i owocami. Naturalnie prowadzona, nie cięta jabłoń posiada szeroką i gęstą koronę. Umiejętne cięcie wpływa korzystnie na regularność owocowania, wielkość owoców i ich wybarwienie. Jest to gatunek obcopylny, czyli wymaga zapylenia z innego drzewa tego samego gatunku. Jabłonie najlepiej owocują w nasłonecznionym miejscu na dość przepuszczalnym i lekko wilgotnym podłożu. Kształt, kolor oraz smak owocu zależy od odmiany. Owoce dojrzewają od czerwca do października (również zależnie od odmiany). Są niezwykle smaczne i zdrowe. Zawierają dużo witamin, soli mineralnych i błonnika. Drewno jabłoni bywa wykorzystywane w stolarstwie.

autorzy opisu tekstowego: Miłek Boguszewicz; Związek Szkółkarzy Polskich

grupa roślin owocowe
grupa użytkowa drzewa owocowe ziarnkowe
forma drzewo
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój drzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość od 5 m do 10 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów różowe
białe
pora kwitnienia maj
owoce kuliste
jadalne
zielone
pomarańczowe
żółte
czerwone
pora owocowania październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby gliniasta
piaszczysta
walory roślina miododajna
ozdobne z kwiatów
pachnące kwiaty
jadalne owoce
zastosowanie owoce na wino, nalewki
owoce na soki
owoce na przetwory
owoce deserowe
strefa 5
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Miłek Boguszewicz Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8292
opisów

Ostatni wpis:

2024-11-28
skimia japońska 'Rubella'
19191
zdjęć
9541
roślin w produkcji
479
osób online