Delphinium 'Summer Skies'
ostróżka 'Summer Skies'
Powszechnie uprawiana, okazała i bardzo ozdobna bylina o wzniesionym pokroju. W czasie kwitnienia osiąga 1,2-1,8 m wysokości. Liście duże, dłoniaste, 5-7 dzielne, z trójwrębnymi, ostro ząbkowanymi listkami, na długich ogonkach. Wiosną liście tworzą ciemnozieloną kępę. Kwiaty jasnoniebieskie z czysto białym wnętrzem kwiatu tzw. oczkiem, osadzone gęsto na długich szypułkach, tworzą wyprostowane grona na szczytach sztywnych, słabo ulistnionych pędów kwiatostanowych. Rolę płatków korony pełnią zrośnięte dołem, okrągławe działki kielicha, z których jeden przekształcony jest w charakterystyczną, długą ostrogę. Wnętrze kwiatu tworzą zredukowane, białe płatki korony, liczne pręciki oraz od 2 do 5 słupków. Kwiaty rozwijają się stopniowo, od podstawy kwiatostanu ku górze, Kwitnienie rozpoczyna się w VI, a trwa do VII. Roślina miododajna i owadopylna, o określonych wymaganiach uprawowych. Mrozoodporność roślin bardzo dobra. Najlepiej rośnie na żyznym, głęboko uprawionym, próchnicznym i umiarkowanie wilgotnym podłożu. Preferuje stanowiska osłonięte od wiatru, słoneczne lub lekko ocienione. Rośliny korzystnie reagują na co 2-3 tygodniowe nawożenie, zwłaszcza ze zwiększoną ilością fosforu i potasu, ściółkowanie podłoża i nawadnianie w okresach dłużej utrzymującej się suszy. Odmiana o wysokich pędach kwiatostanowych, mających tendencję do pokładania, wymagająca instalowania podpór. Przycięcie pędów kwiatostanowych po pierwszym kwitnieniu stymuluje rozwój pąków i ponowne kwitnienie roślin we wrześniu i październiku. Bylina krótkowieczna, po 2-3 latach rośliny powinno się podzielić i przesadzić na nowe miejsce. Odmiana rozmnażana przez wysiew nasion lub podział roślin. Nadaje się do sadzenia w ogrodach o charakterze naturalistycznym i rustykalnym. Efektownie prezentuje się na rabatach, zarówno w wielobarwnych kompozycjach bylinowych, jak też w większych skupinach. Dobrze komponuje się ze złocieniami, dzielżanami, nachyłkami i jeżówkami. Nadaje się na kwiat cięty - okazale prezentuje się w wazonach.