Prunus armeniaca

morela

pokrój: drzewiasty rozłożysty

docelowa wysokość: od 5 m do 10 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

walory: roślina miododajna

Drzewo owocowe o wzniesionym pokroju i słabo rozgałęzionych pędach, rodzące smaczne owoce nazywane morelami. Tworzy okrągłą koronę. Gatunek pochodzi z Azji, ale obecnie głównymi rejonami jego uprawy są Australia, Kalifornia, Turcja, Włochy i Hiszpania. Drzewa rosną silnie, dorastają do 10 m wysokości. Liście zielone, blaszki liściowe owalne, podwójnie piłkowane. Kwitnienie wczesne, przed rozwojem liści, najczęściej w kwietniu. Kwiaty są zbudowane z 5 białych lub różowych płatków korony. Niestety kwiaty są bardzo wrażliwe na wiosenne przymrozki, często występujące w Polsce w okresie kwitnienia drzew. Dlatego sady morelowe spotyka się rzadko i zwykle tylko w najcieplejszych rejonach kraju. Pąki kwiatowe powstają zarówno na krótkopędach, jak i na długopędach. Owoce dojrzewają w drugiej połowie lipca i w sierpniu. Są kuliste, lekko spłaszczone i pokryte pomarańczową skórką z niewielkim rumieńcem. Miąższ pomarańczowy lub żółty. Owoce, w zależności od odmiany osiągają masę 30–70 g, nadają się na przetwory (dżemy, galaretki, konfitury, nalewki), do suszenia, do jedzenia na surowo oraz do ciast. Drzewa wymagają sadzenia na glebach ciepłych, żyznych, ale przepuszczalnych, osłoniętych zimą od wiatru i z dala od zastoisk mrozowych. Ponieważ są dosyć wrażliwe na mróz, pnie i konary młodych drzewek w pierwszych latach po posadzeniu warto na zimę osłonić słomianymi matami lub chochołami. W ogrodach przydomowych drzewa można posadzić przy południowych ścianach budynków lub w otoczeniu innych drzew.

autorzy opisu tekstowego: Joanna Najda; Związek Szkółkarzy Polskich

zasięg geograficzny Azja
grupa roślin owocowe
grupa użytkowa drzewa owocowe pestkowe
forma drzewo
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój drzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość od 5 m do 10 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów białe
różowe
pora kwitnienia kwiecień
owoce kuliste
ozdobne i jadalne
pomarańczowe
żółte
czerwone
pora owocowania lipiec
sierpień
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
odczyn zasadowy
rodzaj gleby piaszczysta
przeciętna ogrodowa
walory ozdobne owoce
ozdobne z kwiatów
jadalne owoce
roślina miododajna
zastosowanie owoce deserowe
owoce na przetwory
strefa 6b
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Joanna Najda Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8292
opisów

Ostatni wpis:

2024-10-19
skimia japońska 'Rubella'
19181
zdjęć
9494
roślin w produkcji
340
osób online