Prunus armeniaca
morela
pokrój: drzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość: od 5 m do 10 m
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
walory: roślina miododajna
Drzewo owocowe o wzniesionym pokroju i słabo rozgałęzionych pędach, rodzące smaczne owoce nazywane morelami. Tworzy okrągłą koronę. Gatunek pochodzi z Azji, ale obecnie głównymi rejonami jego uprawy są Australia, Kalifornia, Turcja, Włochy i Hiszpania. Drzewa rosną silnie, dorastają do 10 m wysokości. Liście zielone, blaszki liściowe owalne, podwójnie piłkowane. Kwitnienie wczesne, przed rozwojem liści, najczęściej w kwietniu. Kwiaty są zbudowane z 5 białych lub różowych płatków korony. Niestety kwiaty są bardzo wrażliwe na wiosenne przymrozki, często występujące w Polsce w okresie kwitnienia drzew. Dlatego sady morelowe spotyka się rzadko i zwykle tylko w najcieplejszych rejonach kraju. Pąki kwiatowe powstają zarówno na krótkopędach, jak i na długopędach. Owoce dojrzewają w drugiej połowie lipca i w sierpniu. Są kuliste, lekko spłaszczone i pokryte pomarańczową skórką z niewielkim rumieńcem. Miąższ pomarańczowy lub żółty. Owoce, w zależności od odmiany osiągają masę 30–70 g, nadają się na przetwory (dżemy, galaretki, konfitury, nalewki), do suszenia, do jedzenia na surowo oraz do ciast. Drzewa wymagają sadzenia na glebach ciepłych, żyznych, ale przepuszczalnych, osłoniętych zimą od wiatru i z dala od zastoisk mrozowych. Ponieważ są dosyć wrażliwe na mróz, pnie i konary młodych drzewek w pierwszych latach po posadzeniu warto na zimę osłonić słomianymi matami lub chochołami. W ogrodach przydomowych drzewa można posadzić przy południowych ścianach budynków lub w otoczeniu innych drzew.
zasięg geograficzny | Azja |
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | drzewa owocowe pestkowe |
forma | drzewo |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | drzewiasty rozłożysty |
docelowa wysokość | od 5 m do 10 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze |
barwa kwiatów | białe różowe |
pora kwitnienia | kwiecień |
owoce | kuliste ozdobne i jadalne pomarańczowe żółte czerwone |
pora owocowania | lipiec sierpień |
nasłonecznienie | stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże umiarkowanie wilgotne |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego odczyn zasadowy |
rodzaj gleby | piaszczysta przeciętna ogrodowa |
walory | ozdobne owoce ozdobne z kwiatów jadalne owoce roślina miododajna |
zastosowanie | owoce deserowe owoce na przetwory |
strefa | 6b |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |