Prunus domestica
śliwa domowa
pokrój: kulisty
pokrój: stożkowy
docelowa wysokość: od 3 m do 5 m
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
walory: roślina miododajna
Gatunek owocowy nie spotykany dziko w przyrodzie, znany wyłącznie z uprawy, wywodzący się z terenów południowo-zachodniej Azji oraz Kaukazu, uzyskany prawdopodobnie w wyniku krzyżowania śliwy tarniny i śliwy ałyczy lub pochodzący wprost od dzikich form ałyczy. Obecnie uprawia się kilka podgatunków śliw: węgierkę, renklodę, mirabelkę, lubaszkę oraz ich liczne odmiany. Są to wysokie krzewy lub drzewa o wzniesionych pędach, kulistej lub kielichowatej koronie, dorastające do 3-5 m wysokości. Liście okrągłe, eliptyczne lub jajowate. Maja różny kształt w zależności od położenia w koronie. Kształt i kolor liści zależy także od odmiany. Drzewa kwitną w kwietniu. Kwiaty są pięciokrotne, białe, w zależności od odmiany samopłodne lub częściowo samopłodne. Owoce - pestkowce mają charakterystyczną, wgłębioną bruzdę, są kuliste lub wydłużone. Wielkość owocu jest specyficzna dla poszczególnych odmian i bardzo zróżnicowana. Od owoców małych, drobnych o masie 12–15 g (u 'Mirabelki z Nancy'), do dużych ponad 80 g (odmiany 'Brzoskwiniowa', 'Čačanska Najbolja', 'Valor'). Również kolor owoców i pokrycie nalotem woskowym są zależne od odmiany. Skórka może być zielona (u odmiany 'Renkloda Zielona'), żółtozielona ('Renkloda Ulena'), żółta ('Mirabelka'), żółtoczerwona ('Emma Leppermannn'), czerwona ('Królowa Wiktoria'), fioletowoczerwona ('Renkloda Althana'), czerwononiebieska ('Oneida'), granatowa (węgierki). Owoce spożywa się na surowo i przetwarza, a także mrozi i suszy. Dzięki nowoczesnym technologiom przechowalniczym owoce mogą być coraz dłużej przechowywane. Śliwy wymagają gleb żyznych, świeżych, luźnych i przepuszczalnych, umiarkowanie wilgotnych, o pH zbliżonym do obojętnego, stanowisk słonecznych. Są odporne na mróz. Najgroźniejszą chorobą śliw jest szarka, dlatego wybierając odmiany warto zapytać o ich odporność na tę chorobę.
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | drzewa owocowe pestkowe |
forma | drzewo |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | kulisty stożkowy |
docelowa wysokość | od 3 m do 5 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze |
barwa kwiatów | białe |
pora kwitnienia | kwiecień maj |
owoce | fioletowe czerwone ozdobne i jadalne kuliste żółte granatowe |
pora owocowania | lipiec sierpień wrzesień październik |
nasłonecznienie | stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże umiarkowanie wilgotne |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego |
rodzaj gleby | przeciętna ogrodowa próchniczna gliniasta |
walory | jadalne owoce ozdobne owoce ozdobne z kwiatów roślina miododajna |
zastosowanie | owoce deserowe owoce na przetwory owoce mrożone owoce na wino, nalewki |
strefa | 5b |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |