Prunus domestica

śliwa domowa

pokrój: kulisty

pokrój: stożkowy

docelowa wysokość: od 3 m do 5 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

walory: roślina miododajna

Gatunek owocowy nie spotykany dziko w przyrodzie, znany wyłącznie z uprawy, wywodzący się z terenów południowo-zachodniej Azji oraz Kaukazu, uzyskany prawdopodobnie w wyniku krzyżowania śliwy tarniny i śliwy ałyczy lub pochodzący wprost od dzikich form ałyczy. Obecnie uprawia się kilka podgatunków śliw: węgierkę, renklodę, mirabelkę, lubaszkę oraz ich liczne odmiany. Są to wysokie krzewy lub drzewa o wzniesionych pędach, kulistej lub kielichowatej koronie, dorastające do 3-5 m wysokości. Liście okrągłe, eliptyczne lub jajowate. Maja różny kształt w zależności od położenia w koronie. Kształt i kolor liści zależy także od odmiany. Drzewa kwitną w kwietniu. Kwiaty są pięciokrotne, białe, w zależności od odmiany samopłodne lub częściowo samopłodne. Owoce - pestkowce mają charakterystyczną, wgłębioną bruzdę, są kuliste lub wydłużone. Wielkość owocu jest specyficzna dla poszczególnych odmian i bardzo zróżnicowana. Od owoców małych, drobnych o masie 12–15 g (u 'Mirabelki z Nancy'), do dużych ponad 80 g (odmiany 'Brzoskwiniowa', 'Čačanska Najbolja', 'Valor'). Również kolor owoców i pokrycie nalotem woskowym są zależne od odmiany. Skórka może być zielona (u odmiany 'Renkloda Zielona'), żółtozielona ('Renkloda Ulena'), żółta ('Mirabelka'), żółtoczerwona ('Emma Leppermannn'), czerwona ('Królowa Wiktoria'), fioletowoczerwona ('Renkloda Althana'), czerwononiebieska ('Oneida'), granatowa (węgierki). Owoce spożywa się na surowo i przetwarza, a także mrozi i suszy. Dzięki nowoczesnym technologiom przechowalniczym owoce mogą być coraz dłużej przechowywane. Śliwy wymagają gleb żyznych, świeżych, luźnych i przepuszczalnych, umiarkowanie wilgotnych, o pH zbliżonym do obojętnego, stanowisk słonecznych. Są odporne na mróz. Najgroźniejszą chorobą śliw jest szarka, dlatego wybierając odmiany warto zapytać o ich odporność na tę chorobę.

autorzy opisu tekstowego: Joanna Najda; Związek Szkółkarzy Polskich

grupa roślin owocowe
grupa użytkowa drzewa owocowe pestkowe
forma drzewo
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój kulisty
stożkowy
docelowa wysokość od 3 m do 5 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów białe
pora kwitnienia kwiecień
maj
owoce fioletowe
czerwone
ozdobne i jadalne
kuliste
żółte
granatowe
pora owocowania lipiec
sierpień
wrzesień
październik
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby przeciętna ogrodowa
próchniczna
gliniasta
walory jadalne owoce
ozdobne owoce
ozdobne z kwiatów
roślina miododajna
zastosowanie owoce deserowe
owoce na przetwory
owoce mrożone
owoce na wino, nalewki
strefa 5b
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Miłek Boguszewicz Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8292
opisów

Ostatni wpis:

2024-10-19
skimia japońska 'Rubella'
19191
zdjęć
9494
roślin w produkcji
272
osób online