Dioscorea batatus 'Variegata'
pochrzyn chiński 'Variegata'
Bylina o bulwiastych, jadalnych korzeniach, pnących pędach i dekoracyjnych liściach. Pędy owijają się wokół podpór, dorastając do 3 m wysokości. Jesienią pędy zamierają do ziemi. Podziemne bulwy wydłużone, duże, jadalne, w ojczyźnie zwane słodkimi ziemniakami. Liście zielone, upstrzone w różnym stopniu białymi plamkami, błyszczące, sercowate, z 7-9 nerwami. Młode pędy, ogonki liściowe i nerwy młodych liści są purpurowe. W kątach liści, jesienią wytwarzają się małe, brązowe, jadalne, smaczne bulwki o orzechowym smaku. Kwiaty drobne, białe, o przyjemnym cynamonowym zapachu. Kwitnie w czerwcu - sierpniu. Roślina nie całkiem mrozoodporna. Przed zimą podstawę rośliny należy wyściółkować, np. kompostem korowym, aby zabezpieczyć bulwy przed przemarznięciem. Wymaga gleby próchnicznej, dobrze zdrenowanej, wilgotnej, ale nie podmokłej. Pochrzyn należy uprawiać w miejscach ciepłych, słonecznych. Sadzić przy płotach, kratkach lub innych podporach ogrodowych.