Pyrus pyrifolia 'Chojuro'
grusza japońska 'Chojuro'
pokrój: drzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość: od 3 m do 5 m
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
wilgotność: podłoże wilgotne
Drzewo owocowe rodzące smaczne, kuliste owoce kształtem przypominające jabłka, w sprzedaży określane mianem Nashi. Odmiana japońska otrzymana z siewu w 1895 r przez Chōjūrō Tōma w Kawasaki. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, ma dużo cienkich pędów, tworzy rozłożystą koronę ze skłonnością do zagęszczania. Kwitnie w tym samym czasie co tradycyjne odmiany grusz. Grusze japońskie są obcopylne, co oznacza, że do dobrego plonowania wymagają zapylenia pyłkiem innej odmiany. Dobrym zapylaczem dla tej odmiany jest odmiana ‘Hosui’. Owoce są średniej wielkości. Mają kulisty lub kulistospłaszczony kształt. Skórka jest mocna choć cienka. Ma barwę zielonkawobrązową, a po dojrzeniu brązową. Owoce pokrywają szarobiałe, lekko wypukłe przetchlinki. Miąższ jest białawy, słodki, średnio soczysty i aromatyczny. Dojrzałość zbiorczą owoce uzyskują pod koniec września, a konsumpcyjną po 2-3 tygodniach. Owoce są jednak najsmaczniejsze, gdy dojrzewają na drzewach. Owoce można przechowywać do stycznia. Odmiana wcześnie wchodzi w okres owocowania i owocuje obficie. W celu poprawy regularności owocowania i zwiększenia wielkość owoców zalecane jest silne przerzedzanie zawiązków. Drzewo nietrudne w uprawie, odporne na mróz, znosi spadki temperatury nawet poniżej -25°C. Najlepiej rośnie na glebie głęboko uprawionej, żyznej, przepuszczalnej, o niskim poziomie wody gruntowej wynoszącym około 2 m. Wymaga stanowisk słonecznych. Odmiana polecana do uprawy w ogrodach przydomowych oraz na plantacjach.
pochodzenie | odkrywca, hodowca (selekcjoner): Chōjūrō Tōma Japonia |
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | drzewa owocowe ziarnkowe |
forma | drzewo |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | drzewiasty rozłożysty |
docelowa wysokość | od 3 m do 5 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze |
barwa kwiatów | białe |
pora kwitnienia | maj kwiecień |
owoce | kuliste ozdobne i jadalne brązowe zielone |
pora owocowania | wrzesień |
nasłonecznienie | stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże umiarkowanie wilgotne podłoże wilgotne |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego |
rodzaj gleby | gliniasta |
walory | jadalne owoce ozdobne owoce ozdobne z kwiatów |
zastosowanie | owoce deserowe |
strefa | 6a |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |