Ribes rubrum 'Rosetta'

porzeczka czerwona 'Rosetta'

Grupa Red Currant

pokrój: krzewiasty rozłożysty

docelowa wysokość: od 1 m do 2 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

walory: roślina miododajna

Plenna odmiana porzeczki tworząca duże i smaczne owoce, wyhodowana w holenderskim Instytucie Hodowli Roślin Ogrodniczych w Wageningen w latach 60. XX wieku. Krzewy rosną silnie, początkowo są zwarte i wyprostowane, później rozłożyste. Pędy są proste, wzniesione, liczne, średniej grubości. Pod ciężarem owoców silnie rozchylają się sięgając aż do ziemi. Liście 3-5 klapowe, jasnozielone, piłkowano-ząbkowane. Drobne, miseczkowate kwiaty pojawiają się w kwietniu. Kwiaty są obupłciowe, zielonkawe, zebrane w długie lub bardzo długie kwiatostany typu grona. W pojedynczym kwiatostanie znajduje się do 30 kwiatów. Owoce to duże lub średniej wielkości kuliste, jaskrawoczerwone jagody zebrane w dosyć luźne grona. Owoce pokrywa błyszcząca skórka, miąższ i sok mają czerwone zabarwienie. Owoce dojrzewają późno, nie osypują się po uzyskaniu dojrzałości. Są smaczne, nadają się do bezpośredniego spożycia oraz do wyrobu różnorodnych przetworów: soków, kompotów, dżemów, galaretek, nalewek. Krzewy są mało wymagające. Najlepiej rosną na glebach gliniastych, przepuszczalnych, umiarkowanie wilgotnych, na stanowiskach słonecznych. Odmiana wytrzymała na mróz i wiosenne przymrozki, mało wrażliwa na opadzinę liści, ale wrażliwa na wialkopąkowca. Polecana do sadzenia w ogrodach przydomowych.

autorzy opisu tekstowego: Joanna Najda; Związek Szkółkarzy Polskich

grupa roślin owocowe
grupa użytkowa krzewy owocowe
forma krzew
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój krzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość od 1 m do 2 m
barwa liści (igieł) jasnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
pachnące
kwiatostan
barwa kwiatów żółte
pora kwitnienia kwiecień
owoce czerwone
ozdobne i jadalne
kuliste
pora owocowania lipiec
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby przeciętna ogrodowa
próchniczna
gliniasta
walory jadalne owoce
ozdobne owoce
pachnące kwiaty
roślina miododajna
zastosowanie owoce deserowe
owoce na przetwory
owoce mrożone
owoce na soki
owoce na wino, nalewki
strefa 6
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Joanna Najda Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8292
opisów

Ostatni wpis:

2024-11-28
skimia japońska 'Rubella'
19191
zdjęć
9541
roślin w produkcji
488
osób online