Schisandra chinensis

cytryniec chiński

pokrój: pnącze

docelowa wysokość: od 5 m do 10 m

nasłonecznienie: stanowisko półcieniste

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

Wartościowe pnącze mające zastosowanie jako roślina ozdobna i konsumpcyjna. Pochodzi z Chin, Korei i Syberii i doskonale sprawdza się w naszych warunkach klimatycznych. Jego ozdobą są ciemnozielone, eliptyczne liście i pojawiające się jesienią intensywnie czerwone, zebrane w grona, owoce. Wszystkie części rośliny – pędy, liście i owoce, zawierają substancję tonizującą i wzmacniającą – schizandrynę, a także witaminę E, łatwo przyswajalne mikroelementy: żelazo, miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan, cynk, magnez, potas i fosfor. Z pędów i liści można parzyć herbatki o działaniu wzmacniającym. Owoce można spożywać świeże lub suszone, można z nich robić soki, napary, nalewki itp. Cytryniec w Chinach jest nazywany „wu-wei-zi”, czyli owoc o pięciu smakach, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ – kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a wyciągi z nasion są słonawe. Literatura podaje, że spożywanie tej rośliny nie jest wskazane przy nadpobudliwości, bezsenności, nadciśnieniu i chorobach serca. Na Dalekim Wschodzie cytryniec, obok korzeni żeń-szeń, jest najpopularniejszą rośliną leczniczą. Cytryniec rozpoczyna owocowanie w 4-6 roku po posadzeniu, a z jednej rośliny można uzyskać 1-5 kg owoców. Jest mrozoodporny. Wymaga gleb żyznych, wilgotnych, ale nie podmokłych, stanowisk jasnych ale nie silnie nasłonecznionych. Wspina się owijając pędami, jest przydatny do sadzenia przy ogrodzeniach, budynkach, altanach, pergolach i innych podporach.

autorzy opisu tekstowego: Szczepan Marczyński CLEMATIS Źródło Dobrych Pnączy Sp. z o.o. Spółka komandytowa

grupa roślin owocowe
grupa użytkowa pnącza owocowe
pokrój pnącze
docelowa wysokość od 5 m do 10 m
barwa kwiatów beżowe
pora kwitnienia czerwiec
owoce czerwone
pora owocowania lipiec
sierpień
październik
nasłonecznienie stanowisko półcieniste
stanowisko słoneczne
walory jadalne owoce
ozdobne owoce
zastosowanie owoce na przetwory
strefa 5a
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8292
opisów

Ostatni wpis:

2024-10-19
skimia japońska 'Rubella'
19181
zdjęć
9494
roślin w produkcji
411
osób online