Rubus idaeus 'Norna'
malina właściwa 'Norna'
pokrój: krzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość: od 1 m do 2 m
nasłonecznienie: stanowisko półcieniste
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
walory: roślina miododajna
Plenna odmiana wyhodowana w Norwegii, uzyskana ze skrzyżowania odmian ‘Asker’ i ‘Lloyd George’, wprowadzona do uprawy w 1955 roku. Jest to silnie rosnący krzew o rozłożystym pokroju, łukowato wygiętych pędach, tworzy liczne odrosty korzeniowe. Pędy w dolnej części są pokryte drobnymi i cienkimi kolcami. Liście 3-5 listkowe, zielone, dosyć zmienne w kształcie. Kwiaty białe, pięciopłatkowe, na cienkich, zwisających szypułkach. Owoce zbiorowe, stożkowate, lekko wydłużone, średniej wielkości do dużych, złożone z jednonasiennych, soczystych, czerwonych pestkowców. Owoce łatwo oddzielają się od wypukłego dna kwiatowego. Sok jest intensywnie czerwony. Owoce są smaczne, nadają się do spożywania na świeżo oraz do wyrobu przetworów: konfitur, soków, nalewek, a także do mrożenia. Zbiór owoców jest łatwy, ale owoce źle znoszą transport. Krzew polecany do sadzenia na glebach żyznych, próchnicznych i świeżych, umiarkowanie wilgotnych, w półcieniu lub pełnym nasłonecznieniu. Odmiana średnio wytrzymała na mróz i średnio wrażliwa na zamieranie pędów.
pochodzenie | wprowadzenie do handlu: 1955 |
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | krzewy owocowe |
forma | krzew |
siła wzrostu | roślina szybkorosnąca |
pokrój | krzewiasty rozłożysty |
docelowa wysokość | od 1 m do 2 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze kwiatostan |
barwa kwiatów | białe żółte |
pora kwitnienia | maj |
owoce | czerwone jadalne |
pora owocowania | lipiec |
nasłonecznienie | stanowisko półcieniste stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże umiarkowanie wilgotne |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego |
rodzaj gleby | próchniczna |
walory | jadalne owoce pachnące kwiaty roślina miododajna |
zastosowanie | owoce deserowe owoce na przetwory owoce mrożone owoce na soki owoce na wino, nalewki |
strefa | 6b |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |