Rubus idaeus 'Norna'

malina właściwa 'Norna'

pokrój: krzewiasty rozłożysty

docelowa wysokość: od 1 m do 2 m

nasłonecznienie: stanowisko półcieniste

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

walory: roślina miododajna

Plenna odmiana wyhodowana w Norwegii, uzyskana ze skrzyżowania odmian ‘Asker’ i ‘Lloyd George’, wprowadzona do uprawy w 1955 roku. Jest to silnie rosnący krzew o rozłożystym pokroju, łukowato wygiętych pędach, tworzy liczne odrosty korzeniowe. Pędy w dolnej części są pokryte drobnymi i cienkimi kolcami. Liście 3-5 listkowe, zielone, dosyć zmienne w kształcie. Kwiaty białe, pięciopłatkowe, na cienkich, zwisających szypułkach. Owoce zbiorowe, stożkowate, lekko wydłużone, średniej wielkości do dużych, złożone z jednonasiennych, soczystych, czerwonych pestkowców. Owoce łatwo oddzielają się od wypukłego dna kwiatowego. Sok jest intensywnie czerwony. Owoce są smaczne, nadają się do spożywania na świeżo oraz do wyrobu przetworów: konfitur, soków, nalewek, a także do mrożenia. Zbiór owoców jest łatwy, ale owoce źle znoszą transport. Krzew polecany do sadzenia na glebach żyznych, próchnicznych i świeżych, umiarkowanie wilgotnych, w półcieniu lub pełnym nasłonecznieniu. Odmiana średnio wytrzymała na mróz i średnio wrażliwa na zamieranie pędów.

autorzy opisu tekstowego: Joanna Najda; Związek Szkółkarzy Polskich

pochodzenie wprowadzenie do handlu: 1955
grupa roślin owocowe
grupa użytkowa krzewy owocowe
forma krzew
siła wzrostu roślina szybkorosnąca
pokrój krzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość od 1 m do 2 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
kwiatostan
barwa kwiatów białe
żółte
pora kwitnienia maj
owoce czerwone
jadalne
pora owocowania lipiec
nasłonecznienie stanowisko półcieniste
stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby próchniczna
walory jadalne owoce
pachnące kwiaty
roślina miododajna
zastosowanie owoce deserowe
owoce na przetwory
owoce mrożone
owoce na soki
owoce na wino, nalewki
strefa 6b
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Joanna Najda Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8292
opisów

Ostatni wpis:

2024-11-28
skimia japońska 'Rubella'
19191
zdjęć
9541
roślin w produkcji
116
osób online