Cornus mas 'Jantarnyj'
dereń jadalny 'Jantarnyj'
pokrój: krzewiasty wyprostowany
pokrój: drzewiasty wyprostowany
docelowa wysokość: od 3 m do 5 m
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
ph podłoża: roślina tolerancyjna
Duży krzew lub małe niskopienne drzewko o wzniesionej koronie, dorastające do 3-5 m wysokości. Kwiaty żółte, liczne rozwijają się w marcu, a gdy zima się przedłuża nawet na przełomie marca i kwietnia. Krzewy na glebach umiarkowanie żyznych rosną dość szybko i wcześnie wchodzą w okres owocowania. Smak i barwa owoców oryginalna i niespotykana u derenia jadalnego. Owoce jasnożółte, owalne, o przezroczystym, jasnym miąższu i słodko-kwaśnym smaku. Dojrzewają w połowie września i szybko opadają z drzewa. Odmiana plenna, z kilkunastoletnich drzew można zebrać do 30-40 kg owoców. Dojrzałe owoce są smaczne i nadają się do bezpośredniej konsumpcji. Mają większą zawartość cukru niż odmiany o czerwonych owocach i równie dużo witaminy C (do 120 mg w 100 gramach świeżych owoców). Można je polecać na nalewki, wykwintne dżemy, marmolady i galaretki.
pochodzenie | odkrywca, hodowca (selekcjoner): prof. Swietłana Walentynowna Klimenko, OB Ukraińskiej Akademii Nauk, Kijów Ukraina; wprowadzenie do handlu: 1982 Ukraina |
grupa roślin | liściaste |
grupa użytkowa | liściaste krzewy liściaste drzewa |
forma | początkowo krzew - później drzewo |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | krzewiasty wyprostowany drzewiasty wyprostowany |
docelowa wysokość | od 3 m do 5 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze |
barwa kwiatów | żółte |
pora kwitnienia | marzec kwiecień |
owoce | czerwone jadalne |
pora owocowania | sierpień wrzesień |
nasłonecznienie | stanowisko słoneczne |
wilgotność | roślina tolerancyjna |
ph podłoża | roślina tolerancyjna |
rodzaj gleby | roślina tolerancyjna |
walory | jadalne owoce ozdobne z kwiatów |
zastosowanie | ogrody przydomowe parki kompozycje naturalistyczne (parki i ogrody) rabaty owoce deserowe owoce na przetwory |
strefa | 5 |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |