Lonicera caerulea 'Jolanta'

jagoda kamczacka 'Jolanta'

Synonim łaciński.: Lonicera kamtschatica

pochodzenie: polska odmiana
odkrywca, hodowca (selekcjoner): Zofia i Hieronim Łukaszewscy Polska

pokrój: krzewiasty rozłożysty

docelowa wysokość: od 1 m do 2 m

nasłonecznienie: stanowisko półcieniste

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże suche

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

walory: roślina miododajna

Średnio wczesna, polska odmiana uzyskana z selekcji siewek odmian rosyjskich. Krzew liściasty o kulistym pokroju, rośnie silnie, dorasta do 2 m wysokości. Liście owalne, zielone, od spodu niebieskawe, młode liście są miękko owłosione. Kwiaty wargowe, żółtokremowe, niepozorne, rozwijają się w pierwszej połowie kwietnia, są wytrzymałe na wiosenne przymrozki. Roślina obcopylna, do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa innych odmian jagody kamczackiej, np. ‘Wojtek’. Owocowanie rozpoczyna się już w 2 lub 3 roku po posadzeniu, pełnia owocowania następuje w 5 roku po posadzeniu, a z jednego krzewu średnio zbiera się do 4 kg owoców. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie czerwca, są wydłużone, ważą około 1,7 g, ich skórka jest ciemnoniebieska, pokryta srebrzystym, woskowym nalotem. W smaku są słodko-kwaśne z wyczuwalną goryczką, aromatyczne, bogate w antocyjany, witaminy, makro i mikroelementy. Nadają się do przetwarzania – wyrobu soków, dżemów, suszenia i mrożenia. Krzew łatwy w uprawie, tolerują gleby piaszczyste i suche, choć najlepiej rośnie na podłożach lekko kwaśnych, umiarkowanie wilgotnych, piaszczysto-gliniastych, na stanowiskach słonecznych do półcienistych. Roślina odporna na mróz. Czasami liście mogą być porażane przez mączniaka prawdziwego, co objawia się występowaniem białych, mączystych plam na ich powierzchni. Odmiana polecana na plantacje towarowe.

autorzy opisu tekstowego: Wiesław Szydło; Związek Szkółkarzy Polskich

pochodzenie polska odmiana
odkrywca, hodowca (selekcjoner): Zofia i Hieronim Łukaszewscy Polska
grupa roślin owocowe
grupa użytkowa krzewy owocowe
forma krzew
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój krzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość od 1 m do 2 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów kremowe
żółte
pora kwitnienia kwiecień
owoce niebieskie
granatowe
jadalne
pora owocowania czerwiec
nasłonecznienie stanowisko półcieniste
stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże suche
podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby piaszczysta
przeciętna ogrodowa
próchniczna
walory jadalne owoce
roślina miododajna
zastosowanie owoce deserowe
owoce na przetwory
owoce mrożone
owoce na soki
owoce na wino, nalewki
strefa 3
STREFA Temp. minimalne
5a -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20<°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Wiesław Szydło Związek Szkółkarzy Polskich

Poznaj również

Statystyka e-katalogu roślin

11150
rośliny
7674
opisów

Ostatni wpis:

2022-12-07
Berberis ×media 'Red Jewel'
17855
zdjęć
8929
roślin w produkcji
246
osób online