Lonicera caerulea 'Jolanta'
jagoda kamczacka 'Jolanta'
synonim łaciński: Lonicera kamtschatica
synonim polski: suchodrzew kamczacki
pochodzenie: polska odmiana
odkrywca, hodowca (selekcjoner): Zofia i Hieronim Łukaszewscy Polska
pokrój: krzewiasty rozłożysty
docelowa wysokość: od 1 m do 2 m
nasłonecznienie: stanowisko półcieniste
nasłonecznienie: stanowisko słoneczne
wilgotność: podłoże suche
wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne
walory: roślina miododajna
Średnio wczesna, polska odmiana uzyskana z selekcji siewek odmian rosyjskich. Krzew liściasty o kulistym pokroju, rośnie silnie, dorasta do 2 m wysokości. Liście owalne, zielone, od spodu niebieskawe, młode liście są miękko owłosione. Kwiaty wargowe, żółtokremowe, niepozorne, rozwijają się w pierwszej połowie kwietnia, są wytrzymałe na wiosenne przymrozki. Roślina obcopylna, do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa innych odmian jagody kamczackiej, np. ‘Wojtek’. Owocowanie rozpoczyna się już w 2 lub 3 roku po posadzeniu, pełnia owocowania następuje w 5 roku po posadzeniu, a z jednego krzewu średnio zbiera się do 4 kg owoców. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie czerwca, są wydłużone, ważą około 1,7 g, ich skórka jest ciemnoniebieska, pokryta srebrzystym, woskowym nalotem. W smaku są słodko-kwaśne z wyczuwalną goryczką, aromatyczne, bogate w antocyjany, witaminy, makro i mikroelementy. Nadają się do przetwarzania – wyrobu soków, dżemów, suszenia i mrożenia. Krzew łatwy w uprawie, tolerują gleby piaszczyste i suche, choć najlepiej rośnie na podłożach lekko kwaśnych, umiarkowanie wilgotnych, piaszczysto-gliniastych, na stanowiskach słonecznych do półcienistych. Roślina odporna na mróz. Czasami liście mogą być porażane przez mączniaka prawdziwego, co objawia się występowaniem białych, mączystych plam na ich powierzchni. Odmiana polecana na plantacje towarowe.
pochodzenie | polska odmiana odkrywca, hodowca (selekcjoner): Zofia i Hieronim Łukaszewscy Polska |
grupa roślin | owocowe |
grupa użytkowa | krzewy owocowe |
forma | krzew |
siła wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
pokrój | krzewiasty rozłożysty |
docelowa wysokość | od 1 m do 2 m |
barwa liści (igieł) | ciemnozielone |
zimozieloność liści (igieł) | liście opadające na zimę |
rodzaj kwiatów | pojedyncze |
barwa kwiatów | kremowe żółte |
pora kwitnienia | kwiecień |
owoce | niebieskie granatowe jadalne |
pora owocowania | czerwiec |
nasłonecznienie | stanowisko półcieniste stanowisko słoneczne |
wilgotność | podłoże suche podłoże umiarkowanie wilgotne |
ph podłoża | odczyn lekko kwaśny do obojętnego |
rodzaj gleby | piaszczysta przeciętna ogrodowa próchniczna |
walory | jadalne owoce roślina miododajna |
zastosowanie | owoce deserowe owoce na przetwory owoce mrożone owoce na soki owoce na wino, nalewki |
strefa | 3 |
STREFA | Temp. minimalne |
5B | -26°C / -23°C |
6a | -23°C / -21°C |
6b | -20°C / -18°C |
7a | -18°C / -15°C |
7b | -15°C / -12°C |