Rosa 'Karpatia'

róża 'Karpatia'

Synonim łaciński.: Rosa pomifera 'Karpatia'

pokrój: krzewiasty wyprostowany

docelowa wysokość: od 1 m do 2 m

nasłonecznienie: stanowisko półcieniste

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże suche

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

zastosowanie: zieleń publiczna

Róża owocowa polecana do uprawy w ogrodach przydomowych, a także na plantacjach. Swoją nazwę zawdzięcza owocom przypominającym jabłka. Tworzy luźny krzew o wzniesionym pokroju z kilkoma sztywnymi pędami, dorastającymi do 2 m wysokości. Pędy są pokryte licznymi kolcami średniej wielkości. Kwiaty pojedyncze, duże, mają 4–6 cm średnicy, są jasnoróżowe, lekko pachnące, pojawiają się w maju i czerwcu. Liście niebieskozielone, nieparzysto złożone. Owoce jadalne i bardzo zdrowe, są cennym źródłem witaminy C, makro i mikroelementów oraz flawonoidów. Nadają się na przetwory, wina i nalewki. Są wydłużone, czerwone i dość duże, mają 3–4 cm długości. Zawiązują się licznie, są też dekoracyjne. Zaczynają dojrzewać już w sierpniu. Odmiana odporna na niesprzyjające warunki uprawy, mało wymagająca i łatwa w utrzymaniu. Wymaga stanowiska słonecznego lub półcienistego. Dobrze rośnie nawet na glebach przeciętnych i ubogich. Najlepiej się czuje w podłożu o odczynie obojętnym. Odmiana odporna na suszę i zasolenie gleby. Całkowicie mrozoodporna. Krzew ze względu na cenne owoce polecany jest do uprawy amatorskiej w przydomowych ogrodach, na działkach, a także plantacjach (również ekologicznych). Nadaje się na nieformowane żywopłoty. Dobrze toleruje warunki miejskie. Odmiana wyselekcjonowana w Instytucie Hodowli Roślin w Bojnicach na Słowacji przez J. Šimánek w 1973 r.

autorzy opisu tekstowego: Andrzej Gruszczyński CLEMATIS Źródło Dobrych Pnączy Sp. z o.o. Spółka komandytowa

pochodzenie pierwsza publikacja: 1973; odkrywca, hodowca (selekcjoner): J. Šimánek Słowacja.
grupa roślin róże
grupa użytkowa róże wielokwiatowe
forma krzew
siła wzrostu roślina wolnorosnąca
pokrój krzewiasty wyprostowany
docelowa wysokość od 1 m do 2 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów różowe
pora kwitnienia czerwiec
owoce czerwone
jadalne
kuliste
pora owocowania sierpień
wrzesień
nasłonecznienie stanowisko półcieniste
stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże suche
podłoże umiarkowanie wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby przeciętna ogrodowa
walory jadalne owoce
odporność na zanieczyszczenia
ozdobne owoce
roślina kolczasta lub ciernista
zastosowanie ogrody przydomowe
parki
rekultywacja
zieleń publiczna
owoce na przetwory
strefa 4
STREFA Temp. minimalne
5a -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20<°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autor opisu tabelarycznego: Andrzej Gruszczyński CLEMATIS Źródło Dobrych Pnączy Sp. z o.o. Spółka komandytowa

Poznaj również

zdjecie rosliny: jagoda kamczacka \'Indigo Gem\'

Lonicera caerulea 'Indigo Gem'

jagoda kamczacka 'Indigo Gem'

Odmiana wyhodowana w Kanadzie na Uniwersytecie w Saskatchewan. Krzew owocowy uprawiany ze względu na smaczne i zdrowe owoce. Dorasta do 1,5 m wysokości, przyjmuje pokrój kulisty. Pędy są wzniesione, liście owalne, zielone, młode często owłosione. Kwiaty niepozorne, bladożółte, bogate w nektar, rozwijają się w pierwszej połowie kwietnia. Kwiaty są obcopylne, wymagają zapylenia krzyżowego, dlatego krzewy najlepiej owocują, gdy w ich sąsiedztwie rosną inne odmiany jagody kamczackiej. Dobrymi zapylaczami są ‘Aurora’ i ‘Honeybee’. Owoce dojrzewają w drugiej połowie czerwca, są cylindryczne, ciemnogranatowe z jaśniejszym, woskowym nalotem, nieduże, o średniej masie 1,3 g, w smaku słodkie. Owoce nie osypują się po dojrzeniu, można je zbierać mechanicznie. Owoce są bogate w witaminy (A, B1, B2, B6, B9, C, P), makroelementy (magnez, sód, potas, wapń, fosfor) i mikroelementy (bor, krzem, jod, bar, mangan, miedź), zawierają też antocyjany. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyseptyczne, wzmacniają organizm. Doskonale smakują na surowo, a poza sezonem mogą być spożywane w postaci suszu, mrożonek, dżemów, soków, nalewek. Mogą służyć jako naturalny, czerwony barwnik spożywczy. Krzewy zaczynają owocować już nawet w pierwszym roku po posadzeniu. Po 5 latach uprawy z jednego krzewu można zebrać do 4 kg owoców. Krzewy nie są wymagające w uprawie, najlepiej jednak rosną i owocują na glebach świeżych i wilgotnych o lekko kwaśnym lub kwaśnym odczynie podłoża, na stanowiskach słonecznych. Rośliny są w pełni mrozoodporne, wykazują też wysoką odporność na wiosenne przymrozki. Kwiaty wytrzymują nocne spadki temperatury nawet do -7 st. C. Krzewy nie wymagają cięcia, dopiero po kilu latach uprawy, kiedy rośliny mocno się zagęszczą, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie roślin. Odmiana zdrowa, rzadko atakowana przez choroby i szkodniki, jedna z najlepszych odmian do jedzenia na świeżo, nadaje się też do przetwórstwa – owoce nadają się do wyrobu wina.

Dostępne u producenta

Statystyka e-katalogu roślin

11149
rośliny
7671
opisów

Ostatni wpis:

2022-11-23
Berberis thunbergii 'Atropurpurea'
17852
zdjęć
8937
roślin w produkcji
925
osób online