Elaeagnus multiflora

oliwnik wielokwiatowy

pokrój: krzewiasty wyprostowany

docelowa wysokość: od 2 m do 3 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże suche

ph podłoża: roślina tolerancyjna

walory: roślina miododajna

Krzew o ozdobnych liściach i smacznych owocach, występujący naturalne na terenie Japonii. Dorasta do 3 m wysokości. Kwitnie na przełomie kwietnia i maja tworząc liczne, drobne, jasnożółte kwiaty na długich szypułkach. Kwiaty pachną i są miododajne. Liście jajowate, długości 2,5-6 cm, od spodu srebrzyste, z wierzchu ciemnozielone, matowe. Owoce to owalne nibypestkowce pokryte czerwoną skórką z brązowymi przetchlinkami. Owoce mają do 1,5 cm długości, zwisają na długich szypułkach, dojrzewają we wrześniu, są soczyste, słodko-kwaśne, bardzo smaczne i zdrowe, zawierają m.in. kwasy tłuszczowe, mikroelementy, witaminy (A, C, E) oraz aminokwasy. Są źródłem likopenu. Doskonale smakują na surowo, są zaskakująco smacznym dodatkiem do sałat, mogą zastąpić nasiona granatu, ale nadają się też do przetwarzania, zwłaszcza do wyrobu galaretek, soku i nalewek. Podobnie jak inne oliwniki jest rośliną pionierską, przystosowaną do środowiska suchego, miejsc silnie nasłonecznionych. Wymaga gleb przepuszczalnych. Roślina odporna na mróz, polecana do uprawy w ogrodach i na działkach dla smacznych owoców.

autorzy opisu tekstowego: Grzegorz Falkowski; Związek Szkółkarzy Polskich

zasięg geograficzny Japonia
pochodzenie wprowadzenie do handlu: Siebold 1860 Holandia
grupa roślin owocowe
grupa użytkowa krzewy owocowe
forma małe drzewo lub duży krzew
krzew
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój krzewiasty wyprostowany
docelowa wysokość od 2 m do 3 m
barwa liści (igieł) szare, niebieskawe, srebrzyste
ciemnozielone
zimozieloność liści (igieł) liście opadające na zimę
rodzaj kwiatów pojedyncze
barwa kwiatów kremowe
żółte
pora kwitnienia kwiecień
maj
owoce czerwone
ozdobne
jadalne
ozdobne i jadalne
kuliste
pora owocowania wrzesień
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże suche
ph podłoża roślina tolerancyjna
rodzaj gleby roślina tolerancyjna
walory jadalne owoce
odporność na zanieczyszczenia
pachnące kwiaty
ozdobne z liści/igieł
roślina miododajna
zastosowanie w grupach
owoce deserowe
owoce na przetwory
owoce na soki
owoce na wino, nalewki
strefa 5b
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Grzegorz Falkowski Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11859
rośliny
8292
opisów

Ostatni wpis:

2024-10-19
skimia japońska 'Rubella'
19191
zdjęć
9494
roślin w produkcji
148
osób online