Hippophae rhamnoides 'Askola'

rokitnik pospolity 'Askola'

Żeńska odmiana owocowa rokitnika pospolitego tworząca wysokie, cierniste krzewy lub nie wielkie drzewa dorastające do 5 m wysokości o gęstym, kopulastym lub zaokrąglonym pokroju, często wielopienne. Liście ma wąskie, brzegiem podwinięte, z wierzchu szare pokryte szarym kutnerem. Kwiaty niepozorne, koloru żółtawego, rozwijają się w kwietniu. Krzewy idealne do ogrodów, zieleni osiedlowej, sadzenia w parkach oraz zakładania plantacji owocowych. Bardzo wytrzymały, odporny na zasolenie oraz mroźny wiatr. Aby krzewy zawiązały owoce niezbędne jest posadzenie obok rośliny męskiej, tworzącej kwiaty męskie, np. odmianę ’Pollmix’. Owoce dojrzewają we wrześniu i w październiku. To wydłużone, soczyste pestkowce, gęsto osadzone na pędach, jadalne i bardzo pożywne. Owoce są bogate w witaminy, zwłaszcza rozpuszczalne w wodzie. Pojedyncza jagoda może zawierać nawet dziesięć różnych witamin oraz liczne pierwiastki śladowe (wapń, żelazo, mangan), kwasy owocowe, cukry i bardzo cenny olej. Owoce rokitnika są bogate w białka i zawierają do 18 aminokwasów. Stężenia witaminy C w miąższu jagód kształtuje się od 100 do 2500 mg w 100 g owoców, a karotenoidów w zakresie od 30 do 40 mg. Rokitnik ma także dużo flawonoidów (120-2100 mg). Z owoców można przyrządzać dżemy, soki, przeciery, nalewki. Owoce rokitnika stanowią pokarm wielu gatunków ptaków.

autorzy opisu tekstowego: Przemysław Bąbelewski; Związek Szkółkarzy Polskich

grupa roślin owocowe
STREFA Temp. minimalne
5B -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autorzy opisu tabelarycznego: Przemysław Bąbelewski Związek Szkółkarzy Polskich

Statystyka e-katalogu roślin

11999
rośliny
8725
opisów

Ostatni wpis:

2018-08-30
Chamaecyparis obtusa 'Contorta'
19238
zdjęć
9582
roślin w produkcji
480
osób online