Schisandra chinensis 'Sadova no1'

cytryniec chiński 'Sadova no1'

pokrój: pnącze

docelowa wysokość: od 5 m do 10 m

nasłonecznienie: stanowisko słoneczne

wilgotność: podłoże umiarkowanie wilgotne

wilgotność: podłoże wilgotne

Ukraińska, samopylna, obficie owocująca odmiana o owocach większych niż u gatunku. Cytryniec to wartościowe pnącze mające zastosowanie jako roślina ozdobna i konsumpcyjna. Na Dalekim Wschodzie cytryniec, obok korzeni żeń-szeń, jest najpopularniejszą rośliną leczniczą. W Chinach cytryniec nazywa się - wu-wei-zi (czytaj 'łu-łej-dzy'), co znaczy owoc o pięciu smakach, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a wyciągi z nasion nabierają słonego smaku. Owoce, ale również w pewnym stopniu liście i kora, zawierają schisandrynę (substancję tonizującą i wzmacniającą), witaminę E i wiele mikroelementów: żelazo, miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan i cynk, jak również spore ilości magnezu, potasu i fosforu. Od stuleci stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Nie należy zażywać preparatów z cytryńca przy nadpobudliwości nerwowej, bezsenności, nadciśnieniu i chorobach serca. Cytryniec nadaje się do uprawy w naszym klimacie (strefa mrozoodporności 5-8). Zaczyna owocować w 4-6 roku po posadzeniu. Wymaga gleb żyznych, wilgotnych, ale nie podmokłych. Dorasta do 10 m wysokości. Główną atrakcję cytryńca chińskiego stanowią owoce, które można spożywać na surowo lub po przetworzeniu, np. w postaci suszu, soków, wyciągów, naparów, nalewek itp. Z suszonych liści można zaparzać 'herbatę', smakiem przypominającą zieloną herbatę z cytryną. Szczególnie przydatny do sadzenia przy ogrodzeniach i budynkach, ale można go prowadzić również po altanach, pergolach i różnych podporach.

autorzy opisu tekstowego: Szczepan Marczyński CLEMATIS Źródło Dobrych Pnączy Sp. z o.o. Spółka komandytowa

pochodzenie odkrywca, hodowca (selekcjoner): I. M. Szajtanom Ukraina
grupa roślin pnącza
grupa użytkowa pnącza
forma pnącze
siła wzrostu wzrost typowy dla gatunku
pokrój pnącze
docelowa wysokość od 5 m do 10 m
barwa liści (igieł) ciemnozielone
rodzaj kwiatów kwiatostan
pora kwitnienia maj
czerwiec
owoce czerwone
ozdobne i jadalne
kuliste
pora owocowania sierpień
wrzesień
nasłonecznienie stanowisko słoneczne
wilgotność podłoże umiarkowanie wilgotne
podłoże wilgotne
ph podłoża odczyn lekko kwaśny do obojętnego
rodzaj gleby przeciętna ogrodowa
walory jadalne owoce
ozdobne owoce
ozdobne z liści/igieł
zastosowanie ogrody przydomowe
pnącze na pergole, kraty
owoce na przetwory
strefa 5a
STREFA Temp. minimalne
5a -26°C / -23°C
6a -23°C / -21°C
6b -20<°C / -18°C
7a -18°C / -15°C
7b -15°C / -12°C

autor opisu tabelarycznego: Szczepan Marczyński CLEMATIS Źródło Dobrych Pnączy Sp. z o.o. Spółka komandytowa

Poznaj również

zdjecie rosliny: aktinidia pstrolistna \'Dr Szymanowski\'

Actinidia kolomikta 'Dr Szymanowski'

aktinidia pstrolistna 'Dr Szymanowski'

Polska odmiana pącza owocowego i zarazem ozdobnego, wyselekcjonowana przez dendrologa Tadeusza Szymanowskiego. Rośnie umiarkowanie silnie do wysokości podpór, na które się wspina. Rocznie przyrasta o 1-2 metry. Jej zielone liście w maju częściowo wybarwiają się na biało, a później na różowo, tworząc trójkolorową mozaikę. W czerwcu barwne plamy powoli zielenieją i zanikają. Liście pojedyncze, cienkie, jajowate, długości około 10 cm, w okresie lata ciemnozielone, błyszczące, jesienią, przed opadnięciem, intensywnie żółte. Kwiaty pojawiają się w połowie maja, w trzecim lub czwartym roku po posadzeniu, są stosunkowo małe, średnicy 1,5 cm, białe. Odmianą żeńską ale z cechami obupłciowości, tworzy nieliczne kwiaty męskie. W celu poprawy zapylenia i uzyskania wyższego plonu zaleca się w jej pobliżu sadzenie klonów męskich, np. odmiany ‘Adam’. Owoce dojrzewają w sierpniu i opadają, są owalne, lekko spłaszczone, niezbyt duże, mierzą 2-2,5 cm długości oraz 1-1,3 cm szerokości. Masa pojedynczych owoców waha się w granicach 2,5–3 g. Owoce mają cienką, gładką, zielonożółtą skórkę, od strony nasłonecznionej pokrytą lekkim rumieńcem. Owoce są soczyste, słodko winne, aromatyczne, kwaskowe i bardzo smaczne. Zawierają szereg cennych substancji odżywczych i minerałów (potas, cynk) oraz witamin: C, PP, A1, B1, B2. Owoce spożywa się na surowo, ale można z nich przyrządzać różne przetwory: galaretki, nalewki, wina, doskonałe dżemy i marmolady oraz susz. Roślina wymaga stanowiskach ciepłych, słonecznych, osłoniętych od wiatru, gleba umiarkowanie wilgotnych, przepuszczalnych, lekko kwaśnych do obojętnych. W okresach suszy rośliny trzeba podlewać. Odmian odporną na mróz, ale jej młode przyrosty i kwiaty są wrażliwe na wiosenne przymrozki. Rośliny należy sadzić przy mocnych podporach: płotach, pergolach, altanach, kratkach mocowanych do ścian budynków lub przy konstrukcji z drutu rozpiętego między słupkami. Rośliny trzeba odpowiednio ciąć, tak aby uzyskać pionowy przewodnik i odchodzące od niego poziomo silne pędy. Odmiana owocuje na pędach 2 i 3 letnich, które po wydaniu owoców należy usuwać zimą, przed ruszeniem soków, pozostawiając pędy następcze.

Dostępne u producenta

Statystyka e-katalogu roślin

11150
rośliny
7674
opisów

Ostatni wpis:

2022-12-08
Berberis ×media 'Red Jewel'
17862
zdjęć
8937
roślin w produkcji
99
osób online